Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες: Βήμα για ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι, αλλά χωρίς συμφωνία

  • newsroom


Η αποκωδικοποίηση της πρώτης συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας έπειτα από την παρ’ ολίγον πολεμική σύγκρουση του 2020

Όσοι περίμεναν βαρύγδουπες ανακοινώσεις και συμφωνίες που θα βοηθούσαν να αλλάξει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες έπεσαν έξω. Στα 50 λεπτά της συνομιλίας τους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμειναν στις θέσεις που εκφράζουν παγίως οι δύο χώρες, όπως αναμενόταν.

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Οι διπλωματικές διατυπώσεις αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματικότητα και δεν επιτρέπουν παρανοήσεις. «Βήμα» για «ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι» χαρακτηρίζεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Με απλά λόγια δεν υπάρχει συμφωνία ούτε καν για μια κατάσταση που θα παραπέμπει σε «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά μόνο η προσδοκία πως η ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο κορυφής μπορεί να οδηγήσει όχι σε ένα ήσυχο αλλά σε ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι, προφανώς σε σχέση με τη θερινή περίοδο του 2020 που η Αθήνα και η Άγκυρα έβγαλαν δυο φορές το σύνολο του στόλου τους σε διάταξη μάχης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους ίδιους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες επισήμαναν πως «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν επίσης ότι η συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020» ανέφεραν, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία που επετεύχθη στις 29 Μαϊου στην Καβάλα ανάμεσα στον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Τίγκα: Πώς έπεσαν έξω οι «βασιλιάδες» της Παραλιακής

Alpha Bank: Οι μέτοχοι ψηφίζουν για την ΑΜΚ – Τα «φώτα» στον Πόλσον

Archer: Παρουσίασε τα νέα ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί – Ποια μεγάλη αεροπορική εταιρεία τη στηρίζει