Να αφουγκραστεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σκοπεύει τώρα η Κουμουνδούρου, στον απόηχο της πρώτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις Ευρωεκλογές, την οποία μονοπώλησε η ομιλία του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.

Οι έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανέμεναν να λάβουν το λόγο αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως έγραψε το protothema.gr, έκαναν την Κουμουνδούρου να ανακρούσει πρύμναν, ώστε να προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αναλυθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πέρασε κάτω από τον εκλογικό του πήχη, αδυνατώντας να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα παρά την πτώση της ΝΔ και τη θηριώδη αποχή φαίνεται να απασχολεί τα ηγετικά κλιμάκια, με την Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά να απαντά χθες για τον «ανασχηματισμό» που σχεδιάζει η ηγεσία πως «οι επιλογές του προέδρου θα είναι αξιοκρατικές και θα καθρεφτίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και του κόμματος».

Πέρα από το εσωτερικό μέτωπο, η Κουμουνδούρου επανήλθε χθες και στην αντιπολιτευτική κανονικότητα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το νέο υπουργικό σχήμα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εν προκειμένω ο χθεσινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι «η πτωτική πορεία Μητσοτάκη δεν είναι αναστρέψιμη», για αυτό και τον χαρακτήρισε ως «θλιβερό», επισημαίνοντας με έμφαση πως ο πρωθυπουργός δεν έχει εφεδρείες.

Τόσο ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, όμως, όσο και η κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς, οδηγούν την Κουμουνδούρου να εντείνει την «έφοδο» με πρωταγωνιστικούς όρους, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ένα βήμα πίσω για τον νέο φορέα

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας μέσα στη Βουλή, με την κυρία Κεχαγιά να εξηγεί πως αποβλέπει στο «να διερευνήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας σε επίπεδο Βουλής, το οποίο για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Επιπλέον, για την πρόθεση του κ. Κασσελάκη να διεκδικήσει την ηγεσία στον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, «αν προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο, που μόλις σας περιέγραψα, μια συμφωνία, και από κάτω η βάση, η κοινωνία, ενθαρρύνει ακόμη και μία εκλογική συνεργασία σε έναν ευρύτερο φορέα, τότε ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για να τεθεί επικεφαλής σε αυτόν το φορέα. Όχι ότι θα είναι ούτως ή άλλως εκείνος» διευκρίνισε για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Εκπρόσωπος Τύπου.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε χθες την προγραμματική συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων στην Γαλλία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το μήνυμα ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων από τη Γαλλία δείχνει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς περνά μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών για σύγκλιση».

Από πλευράς της, η σύγκλιση της κεντροαριστεράς είναι θέμα κοινωνικής ωρίμανσης και πολιτικής ωριμότητας τόνισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες στο Open.

«Η Βουλή θα έπρεπε -και έχει συμβεί- να είναι τόπος συγκλίσεων. Είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ να υπάρξουν περισσότερες, σαφέστερες και πιο συγκροτημένες συνεργασίες. Για παράδειγμα, στο μείζον θέμα της ακρίβειας και της διαχείρισης της οικονομίας της χώρας, οι προτάσεις μας αλλά και ο κοινοβουλευτικός λόγος ταυτιζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό με την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, συμπληρώνοντας πως «οφείλουμε να δεχτούμε ότι θεωρητικά θα έπρεπε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συγκλίνουν, πέραν όμως της γενικής απεύθυνσης οφείλουμε να κοιτάμε και το εφικτό. Μένει φυσικά να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες. Άρα το ‘ναι’ ή το ‘όχι’ δεν αποτελεί θέμα απαράβατης αρχής».

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr