Το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας εγκαινίασε στη Λάρισα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται κλιμάκιο υπουργών, ενώ τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι διατίθενται πάνω δύο δισεκατομμύρια ευρώ για δομές Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε ότι «υποχρέωση μας είναι να στηρίξουμε τη Θεσσαλία αλλά και να τη θωρακίσουμε σε αντίστοιχα φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμα τη σημασία της χρήσης της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να δώσει μοντέλα με ακριβείς προβλέψεις για τα καιρικά φαινόμενα. «Γνωρίζετε την τιτάνια, την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην χώρα. Δεν θα πω πολλά για το αντικείμενο αυτό.

Θα θυμίσω μόνο ότι δαπανούμε παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας. Αλλά βέβαια, η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές. Αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όχι απλά πολύ καλύτερη εικόνα σε real time, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων».

«Η Πολιτική Προστασία είναι διαδικασίες και πνεύμα συνεργασίας και σ’ αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη πρόοδο συνολικά στη χώρα στο να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Η Πυροσβεστική, η οποία πάντα έχει τον πρώτο ρόλο με τις δασικές υπηρεσίες, με τους δήμους, με τις περιφέρειες, με την αστυνομία, κάτω από έναν ενιαίο συντονισμό για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κρίση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, προτάσσοντας πάντα και πρώτα και πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες φοβάμαι ότι από εδώ και στο εξής μπορεί να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, την οποία μπορούμε, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού, ευχόμενοι βέβαια να μην πρέπει να ξανά διαχειριστούμε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα με αυτά τα οποία μας πόνεσαν τόσο πολύ τον περασμένο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε πιο έτοιμοι. Τονίζω δεν λέω πότε θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε πιο έτοιμοι, διότι είναι διαρκής προσπάθεια».

Ακόμη, ευχήθηκε να χρησιμοποιείται λιγότερο το νέο επιχειρησιακό κέντρο κι έδωσε συγχαρητήρια και σε όσους εργάστηκαν για να γίνουν γρήγορα οι δύο υποδομές.

Παράλληλα, στάθηκε στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλίας.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Τι αλλάζει στον κανονισμό πυροπροστασίας – Μόνο κλαδέματα και καθορισμός καύσιμης ύλης για φέτος

Cenergy Holdings: Η «δεύτερη ζωή» για το εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα (pics)

Ιουλία Τσέτη: «Χωρίς ανατροπές δεν πάει μπροστά ο κόσμος…»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ