Με την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου δημοσκοπήσεων  – ερευνών τις προηγούμενες εβδομάδες και μετά το ξέσπασμα της δεύτερης φάσης της υπόθεσης των υποκλοπών, υπάρχει πλέον μια σαφέστερη εικόνα στο πολιτικό σκηνικό για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές που τοποθετούνται για την άνοιξη από τους καλά γνωρίζοντες. Με τη δημοσιοποίηση της έρευνας της GPO (Star) και του δεύτερου μέρους αυτής της MARC (ANT1), τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι σαφή: το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευκρινές, έστω και αν είναι ελαφρώς ψαλιδισμένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει το ισχυρό asset της ΝΔ και υπερτερεί στην προσωπική σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το βασικότερο πρόβλημα για τους πολίτες παραμένουν η ακρίβεια και η οικονομία, με το καλάθι του νοικοκυριού να μην έχει θέλξει μεν, να «συγκρατεί» δε το κυβερνών κόμμα.

Μια συνολική επισκόπηση των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, παράλληλα, δίνει και ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία. Η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει ποσοστά άνω του 30%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την πρώτη κάλπη που ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει ως εξαιρετικά κρίσιμη, μιας και το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα είναι «βαρόμετρο» και για το ποσοστό των δεύτερων εκλογών. Όσο για την προβολή του αποτελέσματος στην εκτίμηση ψήφου, οι περισσότεροι δημοσκόποι διαπιστώνουν ότι η ΝΔ εξακολουθεί να κινείται στις παρυφές της αυτοδυναμίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι συσπειρώνει τις δυνάμεις του, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από μια σειρά κυβερνητικών επιλογών και χειρισμών.

Πώς βγαίνει η αυτοδυναμία

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πλέον μπροστά του κάποιους ωφέλιμους πολιτικούς μήνες, στα κομματικά επιτελεία έχουν ξεκινήσει οι μαθηματικοί υπολογισμοί για το ποσοστό που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, εμμένει στην ανάγκη μιας ισχυρής εντολής στη ΝΔ, εμφανιζόμενος αρκετά προβληματισμένος για την προοπτική μιας συνεργασίας, αν και δεν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, εφόσον οι πολίτες αποφανθούν διαφορετικά.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr