Πολιτική

Βρούτσης: Στο επίκεντρο της πολιτικής μας ο εργαζόμενος – Δεν είμαστε κόμμα εργοδοτών

  • newsroom


Έμφαση έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στην Εργάνη2, κάνοντας λόγο για επαναστατικό μέτρο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας

«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίθετα, θα συμβάλει στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Με τη θέσπιση του δικαιώματος της πατρότητας, δίνει στις επιχειρήσεις κίνητρα να αντιμετωπίζονται ίδια γυναίκες και άντρες», υποστήριξε, από το βήμα της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και συνέχισε λέγοντας:

«Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας είναι το κλειδί για το αύριο. Χωρίς προσαρμογή θα μείνουμε αγκυλωμένοι και αδρανείς στο χθες, σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων. Οι σημερινές προκλήσεις είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις που παίρνουμε για το μέλλον. Οφείλουμε, ως πολιτικοί καθοδηγητές να έχουμε τη γενναιότητα και το θάρρος να ανοίξουμε δρόμους, όχι για εμάς, αλλά για τις επόμενες γενιές».

«Τρεις είναι οι βασικές αρχές που παραμένουν αδιαπραγμάτευτες για τη ΝΔ», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε:

«Πρώτον: ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αν δεν υπάρξουν επενδύσεις.

Δεύτερον: ποτέ δεν πιστέψαμε ότι ο ανταγωνισμός και η βελτίωση της επιχειρηματικότητας θα έρθει μέσα από τη μείωση μισθών. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα έρθει μέσα από ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Τρίτον: πιστεύουμε στις συλλογικές συμβάσεις, που είναι ένα καθαρά φιλελεύθερο μέτρο και ποτέ δεν διαταράχθηκαν επί κυβέρνησης μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης επιτέθηκε ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας του μικροκομματική κριτική.

«Η καταστροφολογία που ακούμε σε όλα τα επίπεδα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργια. Έρχεται από το παρελθόν, και το κάνει κάθε φορά που προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο εργασίας. Πάντα όμως πέφτει στο κενό», ανέφερε.

Έμφαση έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην Εργάνη2 κάνοντας λόγο για επαναστατικό μέτρο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

«Η αδήλωτη εργασία και η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρήσεων έρχεται να αντιμετωπιστεί πλήρως μέσα από το νομοσχέδιο με την Εργάνη 2.

Η Εργάνη 1 θωράκισε τις θέσεις εργασίας για αυτό και η αδήλωτη εργασία σήμερα είναι κάτω από το 4%.

Τέλος του 2020, που ήμουν υπουργός Εργασίας, δημιουργήθηκε ένα νέο ενιαίο πλαίσιο κυρώσεων και ποινών. Δημιουργήθηκε νέα πραγματικότητα και επιβλήθηκαν καθαροί κανόνες για όλους. Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ήταν πολύ σκληρό μέτρο. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των εργοδοτών. Με το σημερινό νομοσχέδιο θεσπίζεται η Εργάνη 2, ένα μέτρο επαναστατικό που καθιερώνει το ψηφιακό ωράριο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πρωτοπορεί. Είμαστε πολύ μπροστά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τον ισότιμο ανταγωνισμό και θα βάλει στην άκρη τους κατεργαραίους, θα νικήσουμε την υποδηλωμένη εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στη κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για το ΣΕΠΕ, ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών, τονίζοντας παράλληλα, ότι τώρα, με το νομοσχέδιο, δίνονται σύγχρονα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη: 

Χάος απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα 

Νέα εποχή για τη NOVA – Ο στρατηγικός σχεδιασμός της United Group 

Οικογένεια Τίγκα: Πώς έπεσαν έξω οι «βασιλιάδες» της Παραλιακής