Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdowns, η τηλεργασία έγινε η νέα καθημερινότητα για τους περισσότερους εργαζομένους. Πολλοί αρχικά, μπορεί να ενθουσιάστηκαν με την ιδέα ότι θα εργάζονται πλέον από το σπίτι χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν σε καθημερινή βάση στο γραφείο.

Γνωρίζατε όμως, ότι το να μην συναναστρέφεστε με τους συναδέλφους σας μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία; Έχετε σκεφτεί πόσες φορές γελάσατε όταν ήσασταν στο γραφείο και πόσες όταν εργαζόσασταν μόνος στο σπίτι;

Έρευνες αποδεικνύουν πως το να γελάμε κατά τη διάρκεια της εργασίας αυξάνει την παραγωγικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα ολόκληρο έτος απομόνωσης από φίλους, συγγενείς καθώς και από συναδέλφους, υπήρξε καταλύτης για την ψυχική υγεία των πολιτών. Πολλά άτομα εμφάνισαν διαταραχές και αρνητικά συναισθήματα όπως συναισθηματική κόπωση και εξάντληση.

Μπορεί η πλάκα και το γέλιο από ορισμένους να θεωρείται χάσιμο χρόνου εν ώρα εργασίας ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως το γέλιο έχει μόνο θετικές συνέπειες για τον εγκέφαλο ενισχύοντας συγχρόνως τη διάθεση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Πώς το γέλιο βοηθά τον εγκέφαλο;

Ο Ντάνιελ Σγκρόι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο CNBC ότι το γέλιο μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, και οι δύο θεωρούνται ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση. Ο καθηγητής εξήγησε πως το γέλιο ενεργοποιεί συγκεκριμένα δίκτυα του εγκεφάλου τα οποία βοηθούν στη συγκέντρωση και στην προσοχή, απαραίτητα δηλαδή στοιχεία για την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, τόνισε ότι το γέλιο πρέπει να είναι αληθινό.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στη νευροεπιστήμη ότι το να αναγκάζεις τον εαυτό σου να γελάσει μπορεί να προκαλέσει μόνο μερικά θετικά αποτελέσματα, αλλά τότε αυτά δεν είναι τόσο έντονα όσο στην περίπτωση που το γέλιο είναι πραγματικό», δήλωσε ο Σκρόι.

Άλλη μια έρευνα που δημοσιεύτηκε συνδέει την ευτυχία με την παραγωγικότητα. Μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα που έγιναν στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας ήταν η προβολή μιας ταινίας και συγκεκριμένα κωμωδίας. Οι συμμετέχοντας κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μια κωμωδία η οποία τους προκαλούσε πολύ συχνά γέλιο ενώ παράλληλά δήλωσαν ευτυχείς κατά τη διάρκεια της προβολής. Τα ευρήματα έδειξαν πως το γέλιο και η ευτυχία αύξησαν την παραγωγικότητα των ατόμων έως και 12%. Ακόμη, κάποιος που είναι ευτυχισμένος μπορεί να χρειάζεται μία ώρα προκειμένου να ολοκληρώσει την εργασία που του έχει ανατεθεί ενώ κάποιος που είναι λιγότερο ευτυχισμένος χρειάζεται μια ώρα και 20 λεπτά προκειμένου να ολοκληρώσει την ίδια ακριβώς εργασία.

Η Σόφι Σκοτ, διευθύντρια του Ινστιτούτου γνωσιακής νευροεπιστήμης στο University College London, τονίζει πως το γέλιο βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων αδρεναλίνης και κορτιζόλης στο σώμα, οι οποίες είναι γνωστές ως οι ορμόνες που προκαλούν το άγχος«Έχετε αυξημένη πρόσληψη ενδορφινών όταν γελάτε και αυτά είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος», πρόσθεσε. Τέλος, η νευροεπιστήμονας Σαμπίνα Μπρέναν υπογράμμισε πώς «το χιούμορ μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το αδιανόητο», αυτός είναι και ο λόγος που μερικές φορές γελάμε σε ακατάλληλες στιγμές εξηγεί.

Διαβάστε ακόμα

Ο παράγοντας – κλειδί που μπορεί να «εκτροχιάσει» την ανάκαμψη της Ευρώπης

Videogames: Είναι τα media του μέλλοντος και αλλάζουν χέρια – Τι σημαίνει η κινεζική εισβολή

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση στην υποβολή έως τις 10 Σεπτεμβρίου