Αυτοκίνητο

BMW: Επεκτείνεται στην ηλεκτροκίνηση με επένδυση στο λίθιο

  • newsroom


Η διαδικασία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλυκές σε όλο τον κόσμο, ακόμα και αν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λιθίου

Η BMW επιταχύνει την επέκτασή της στην ηλεκτροκίνηση και υπολογίζει ότι θα κυκλοφορήσει περίπου 10 εκατ. αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον δρόμο τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2030 τουλάχιστον οι μισές από τις παγκόσμιες πωλήσεις θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτό θα αυξήσει την ανάγκη για λίθιο, μια σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή κυψελών για μπαταρίες.

Για την προώθηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον και αποδοτικής ως προς τη χρήση φυσικών πόρων μεθόδου εξόρυξης λιθίου, το γκρουπ επενδύει σε μια καινοτόμο διαδικασία που ανέπτυξε η αμερικανική startup Lilac Solutions, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, «BMW i Ventures».

Η Lilac Solutions έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει μία τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων που θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση, τα κόστη και τη βιωσιμότητα, με την πρώτη ύλη να λαμβάνεται από ταμιευτήρες άλμης, που είναι φυσικές αποθέσεις αλμυρού νερού.

Αυτή η νέα τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων καθιστά την εξόρυξη λιθίου από την άλμη πιο αποδοτική και οικονομική. Η εταιρεία επιδιώκει να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους, προστατεύοντας παράλληλα τις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα.

Η τεχνολογία έχει ήδη περάσει από αρχικές πιλοτικές δοκιμές και πλέον πρέπει να δείξει τις δυνατότητες κλιμάκωσης και εκβιομηχάνισής της. Στη συνέχεια, η διαδικασία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλυκές σε όλο τον κόσμο, ακόμα και αν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λιθίου.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης 100 – 750 ευρώ για 1 εκατ. νοικοκυριά – Τα κριτήρια

TIME: «Το Facebook δεν θα διορθωθεί μόνο του»

ΟΟΣΑ: Συμφωνία από 136 χώρες για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο