Αυτοκίνητο

Νέος παίκτης στην ηλεκτροκίνηση: Νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τη «σφραγίδα» της Xiaomi

  • newsroom


Αμέσως μετά την είδηση η μετοχή της κινεζικής εταιρείας που είναι γνωτσή για τα smartphone της έκανε ράλι άνω του 5%

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ένας νέος παίκτης εισέρχεται δυναμικά στην αγορά της ηλεκτροκίνησης: ο λόγος για την κινεζική Xiaomi, γνωστή στις διεθνείς αγορές για τα smartphones που κυριαρχούν και στην ελληνική αγορά τα τελευταία 5 χρόνια. Όπως επιβεβαίωσε ο CEO της, Λέο Τζουν, κατά τη σημερινή ενημέρωση των επενδυτών, η εταιρεία θα προχωρήσει σε μαζική παραγωγή των δικών της ηλεκτρικών οχημάτων.

Αμέσως μετά την είδηση η μετοχή της Xiaomi έκανε άλμα άνω του 5% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κομγκ.

Τον Μάρτιο, η  Xiaomi πρωτοανακοίνωσε την είσοδό της στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης και είχε αναφέρει ότι σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στη συγκεκριμένη αγορά τα επόμενα 10 χρόνια. Τον περασμένο μήνα, η Xiaomi ξεκίνησε και επισήμως την Xiaomi EV με δραστηριότητα στα ηλεκτρικά οχήματα. Η νέα εταιρεία απασχολεί 300 υπαλλήλους, όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο και επικεφαλής είναι και σε αυτήν ο Λέι.

Η αγορά ηλεκτροκίνητων της Κίνας προσελκύει όλο και περισσότερους παίκτες. Ο κινεζικός κολοσσός  Baidu λάνσαρε μια ανεξάρτητη εταιρεία ηλεκτροκίνητων τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προσέλαβε CEO.

Οταν ξεκινήσει και επίσημα την παραγωγή η Xiaomi θα βρεθεί αντιμέτωπη με Κινέζους ανταγωνιστές όπως οι Nio και Xpeng, αλλά και μεγαλύτερους κατασκευαστές, όπως η Tesla του Ελον Μασκ και η BYD.

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας έχει τύχει ευνοϊκής κυβερνητικής στάσης τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει βοηθήσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Η εταιρεία έρευνας αγοράς Canalys προβλέπει ότι 1,9 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα θα πουληθούν στην Κίνα το 2021, σημειώνοντας αύξηση 51% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμη:

Χατζηδάκης για εκκρεμείς συντάξεις: Σημαντική βελτίωση στην απονομή τους από τον Νοέμβριο

ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ΔΕΔΔΗΕ στο επίκεντρο της σημερινής Γενικής Συνέλευσης

Alpha Bank: Βελτίωση παραγωγικότητας κατά 25% και επιπλέον έσοδα 125 εκατ. με το πρόγραμμα μετασχηματισμού