Αυτό τουλάχιστον προειδοποιεί το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων μετάλλου της Γερμανίας, IG Metall.

Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του συνδικάτου, επτά εργαζόμενοι του νέου εργοστασίου του Tesla, κανένας από τους οποίους δεν ανήκε σε αυτό, συγκάλεσαν συνέλευση την περασμένη Δευτέρα προκειμένου να εκλέξουν μια επιτροπή που θα αναλάβει τις εκλογές για τη διοίκηση του νέου σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου, η οποία θα παραμείνει σε αυτή τη θέση για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Προφανώς είμαστε ευχαριστημένοι που ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημιουργίας σωματείου» δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του συνδικάτου IG Metall για τις περιοχές του Βερολίνου-Βραδεμβούργου-Σαξονίας, Μπίργκιτ Ντίτσε.

«Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η επιτροπή εργαζομένων είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε ότι είναι μάλλον νωρίς για να συσταθεί δεδομένου ότι δεν έχει συμπληρωθεί το σύνολο των προσλήψεων στο εργοστάσιο».

Μπίργκιτ Ντίτσε

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον εργατικό νόμο της Γερμανίας για να μπορούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του σωματείου οποιασδήποτε εταιρείας θα πρέπει να δουλεύουν στη συγκεκριμένη εταιρεία τουλάχιστον έξι μήνες, κάτι που σημαίνει ότι αν το σωματείο του εργοστασίου της Tesla συσταθεί τώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα κυριαρχείται από το διοικητικό προσωπικό και του μεσαίους manager.

Η Ντίτσε υποστηρίζει ότι εκλογές για τη διοικητική επιτροπή του νέου σωματείου μπορούν να γίνουν μετά από δύο χρόνια και μόνο όταν έχει συμπληρωθεί το σύνολο των προσλήψεων του προσωπικού του νέου εργοστασίου. Το IG Metall αναφέρει ότι η Tesla έχει μέχρι σήμερα προσλάβει μόλις το 1/6 από τους συνολικά 12.000 εργαζόμενους που αναμένεται να προσληφθούν για να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το Gigafactory του Βερολίνου.

Να σημειώσουμε ότι το νέο εργοστάσιο της Tesla αυτή τη στιγμή λειτουργεί με προσωρινή άδεια καθώς αναμένει το τελικό πράσινο φως από την τοπική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες του, μια άδεια που η Tesla προσδοκά να λάβει πριν από το τέλος του 2021.

Το γερμανικό συνδικάτο μετάλλου IG Metall είναι επιπλέον επιφυλακτικό δεδομένης της κακής σχέσης του CEO της Tesla, Elon Musk με τον συνδικαλισμό εν γένει. Υπενθυμίζουμε ότι με δικαστική απόφαση ο Μασκ υποχρεώθηκε να να διαγράψει ένα tweet από το 2018 στο οποίο απειλούσε τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της Tesla στην Αμερική να τους αφαιρέσει τις μετοχές της εταιρείας σε περίπτωση που σχημάτιζαν σωματείο.

Πάντως η IG Metall έχει εγκαταστήσει ένα δικό της γραφείο κοντά στο νέο εργοστάσιο της Tesla στο Γκρουνχάιντε προκειμένου να επιβλέπει τις διαδικασίες και να παρέχει υποστήριξη στους εργαζόμενους. Η Ντίτσε ανέφερε ότι η Ενωση δεν θα συνηγορούσε υπέρ της δημιουργίας σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου πριν προσληφθεί η πλειονότητα των εργαζομένων που έχει προγραμματιστεί να το στελεχώσει.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: Τα λάθη που στοιχίζουν 100-750 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης

Γερμανία: Σχεδόν σε υψηλό 30ετίας ο πληθωρισμός με αύξηση στο 6%

Φορολογικές υποχρεώσεις: Τι πρέπει να πληρωθεί έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου