Ανακαλεί 211.581 SUV και φορτηγά η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis εξαιτίας δυσλειτουργίας λογισμικού που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα ηλεκτρονικά τους συστήματα ελέγχου ευστάθειας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα προέρχεται από ένα ελαττωματικό αντι-μπλοκ σύστημα πέδησης (φρένα), το οποίο με τη σειρά του απενεργοποιεί το σύστημα ελέγχου ευστάθειας. Το σύστημα αυτό είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό ασφαλείας σε πολλά οχήματα που αποτρέπει την απώλεια των δυνατοτήτων διεύθυνσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όταν ο οδηγός χάσει τον έλεγχο του οχήματος, όπως σε παγωμένους ή πλημμυρισμένους δρόμους.

Η χρήση οχήματος με προβληματικό σύστημα ευστάθειας θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα σύγκρουσης, δήλωσε την Πέμπτη η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (ΝΗΤSA). Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ευστάθειας τείνουν να μειώνουν τις θανατηφόρες συγκρούσεις, ιδιαίτερα τις συγκρούσεις με άλλο όχημα και την ανατροπή.

Τα μοντέλα που ανακαλούνται είναι τα Dodge Durango του 2022 και τα Ram 2500 και 3500 του 2022. Το Ram 2500 επηρεάζεται περισσότερο από όλα τα άλλα μοντέλα, με σχεδόν 158.000 pickups να έχουν ανακληθεί. Στην ανάκληση συμμετέχουν επίσης λίγο περισσότερα από 53.000 Durangos και 524 Ram 3500.

Η Stellantis είπε ότι θα αρχίσει να ειδοποιεί τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων στα τέλη Ιουλίου. Επισήμανε δε ότι οι πελάτες θα μπορούν να φέρουν τα αυτοκίνητά τους στους αντιπροσώπους για να ενημερώσουν δωρεάν τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος πέδησης του οχήματός τους.

Διαβάστε ακόμη

Tριγμοί στα χρηματιστήρια: Πώς επηρεάζει τις μετοχές ανά κλάδο η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι και γιατί δεν ψήφισαν ΝΔ και η συζήτηση για ανασχηματισμό

JOBmatch: Ξεπέρασαν τις 12.000 οι εγγραφές – Ολοκληρώθηκαν 5.297 συνεντεύξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ