Κακά τα μαντάτα για τους λάτρεις της σοκολάτας διεθνώς! Η τιμή του κακάο κατέγραψε φέτος το μεγαλύτερο άλμα εδώ και 15 χρόνια, με τους αναλυτές του κλάδου να προειδοποιούν ότι η άνοδος αυτή θα γίνει ακόμη πιο αισθητή στο επίπεδο της καταναλωτικής αγοράς μέσα στην ερχόμενη χρονιά.

Βέβαια, οι ανατιμήσεις στα προϊόντα σοκολάτας είναι ήδη αισθητές. Όμως, οι καταναλωτές θα δουν ακόμη μεγαλύτερη διαφορά σταδιακά, καθώς τα αποθέματα κακάο που είχαν αγοράσει οι εταιρείες του κλάδου σε χαμηλότερες τιμές εξαντλούνται και οι υψηλότερες τιμές στις νέες προμήθειες θα «περάσουν» τελικά και στο λιανεμπόριο.

Την ίδια ώρα βέβαια και η τιμή της ζάχαρης έχει πάρει «φωτιά» έχοντας φτάσει σε υψηλά 13 ετών, συμβάλλοντας στην ανοδική πορεία των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων. Μάλιστα για τη ζάχαρη είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με άλμα στις τιμές.

Κομβικός παράγοντας, βέβαια, για την εξέλιξη αυτή στα αγροτικά εμπορεύματα στάθηκαν οι φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες και το πέρασμα του El Nino.

Οι ασταμάτητες βροχοπτώσεις, νωρίτερα φέτος, προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή στα κακαόδεντρα της Δυτικής Αφρικής, ενώ το ετήσιο πέρασμα των εποχικών ανέμων του Χαρματάν ξεκίνησε φέτος το χειμώνα νωρίτερα, απειλώντας περαιτέρω την παραγωγή.

Άλλωστε το γεγονός ότι οι καλλιέργειες κακάο είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένες χώρες και περιοχές του πλανήτη καθιστά την προσφορά ακόμη πιο ευάλωτη.

Ουσιαστικά το 60% της παραγωγής κακάο εξαρτάται από μόλις δύο χώρες, την Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα.

Στη Νότιο Αμερική, η Βραζιλία και το Εκουαδόρ αποτελούν ήδη σημαντικούς παίχτες που έχουν βάλει στόχο να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους, όμως θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια ώστε τα νέα κακαόδεντρα να αποδώσουν κυριολεκτικά καρπούς.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά με την αντίστροφη μορφή αδύναμων βροχοπτώσεων στην Ασία, κυρίως σε Ινδία και Ταϊλάνδη, είναι ο βασικός λόγος και για το ράλι στις τιμές της ζάχαρης.

Έτσι, οι φόβοι για τα επίπεδα παραγωγής έστειλαν την τιμή του κακάο στις 3.506 στερλίνες τον τόνο στην αγορά του Λονδίνου. Στα επίπεδα αυτά η ετήσια άνοδος του φτάνει το 70%(!), που είναι το υψηλότερο άλμα από το 2008.

Μάλιστα, στα μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές είχαν «πιάσει» και τις 3.588 στερλίνες.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές του κλάδου δεν περιμένουν πτώση των διεθνών τιμών, αλλά πιθανότατα περαιτέρω πίεση τους, που γίνει γρήγορα αισθητή από τα νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη 

Πάει για Μάρτιο (και βλέπουμε) η εξαγορά για τις καταπατημένες εκτάσεις 

Η εκπληκτική χρονιά των «Υπέροχων Επτά» – Το σαρωτικό κύμα του ΑΙ και τα νούμερα που… ζαλίζουν

Πώς θα πληρώσουν κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια το Τέλος Παρεπιδημούντων και Τέλος επί Ακαθαρίστων Εσόδων 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ