Παραδοσιακά, ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας του χρόνου για τον S&P 500 και, ως γνωστόν, το αμερικανικό χρηματιστήριο λειτουργεί ως «οδηγός» για τις υπόλοιπες χρηματαγορές.

Από το 1945, σύμφωνα με στοιχεία του CFRA, ο μήνας που διανύουμε ήταν κατά μέσο όρο ο χειρότερος για τον S&P 500, οπότε και είχε χάσει 0,56%, ενώ τον Αύγουστο, που συνήθως είναι ένας από τους καλύτερους μήνες, είχε ενισχυθεί κατά 0,03%.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια το μοτίβο αυτό άλλαξε και ο Σεπτέμβριος έχει γίνει μήνας ανόδου για τον δείκτη. Τον Σεπτέμβριο του 2017 έκλεισε με κέρδη 1,9%, το 2018 στο +0,4%, το 2019 στο +1,7% για να επιστρέψει στα… παλιά και γνωστά το 2020, με απώλειες 3,9%.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το παλιό μοτίβο ανατράπηκε λόγω των «ποταμών» χρήματος που έριξε η Federal Reserve στην οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Όπως σχολιάζει και ο Αρτ Κάσιν της UBS, «υπάρχει πολλή ρευστότητα εκεί έξω».

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα φέρει κέρδη στους επενδυτές, εκτιμά, από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και επικεφαλής της Fundstrat Global Advisors, Τομ Λι, γνωστός «ταύρος» της αγοράς (market bull) που αγοράζει δηλαδή θέσεις σε μετοχές με την προσδοκία μιας βραχυπρόθεσμης ανόδου κατά την οποία θα πουλήσει με στόχο το γρήγορο κέρδος.

Σύμφωνα με τον Λι, ο S&P 500 αναμένεται να ενισχυθεί πάνω από 100 μονάδες αυτόν τον μήνα, ωστόσο προειδοποιεί ότι το θετικό μομέντουμ έχει «ημερομηνία λήξης».

«Μπορεί να δούμε ένα ισχυρό ράλι εντός του Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο Λι μιλώντας στο CNBC. «Δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει παράθυρο για μια διόρθωση της τάξης του 10% για το μεγαλύτερο μέρος του 2021. Το παράθυρο που πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε μια υποχώρηση (των αγορών) κατά 10% είναι ο προσεχής Οκτώβριος».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το σενάριο του ράλι δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια για την πορεία της αγοράς από τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα PEPP, αλλά και το τι θα πράξει η Federal Reserve σε ό,τι αφορά το περίφημο tapering.

Ο Λι αποδίδει την ευάλωτη εικόνα της αγοράς στα αυξανόμενα ρίσκα δημοσιονομικής και νομισματικής φύσεως, αλλά και στην αβεβαιότητα που επίκειται με την επερχόμενη περίοδο έξαρσης της πανδημίας και της εποχικής γρίπης.

«Οδεύουμε πιο κοντά στο tapering. Αυτό θα συμβεί όταν επιστρέψει η ρητορική για “ταβάνι χρέους” αλλά εξαρτάται και από το αν υπάρξουν ανησυχίες για το ταβάνι χρέους, κάτι που θα πανικοβάλει τις αγορές ομολόγων».

Οταν υπάρχει αναστάτωση στην αγορά ομολόγων αυτό συνήθως μεταδίδεται και στις μετοχές. Στο μεταξύ, όμως, ο Λι υπαινίσσεται ότι θα αγοράσει.

Παράλληλα, «βλέπει» αβεβαιότητα αναφορικά με τα κρούσματα Covid. Ο οικονομικός αντίκτυπος θα ωθήσει την Federal Reserve να παραμείνει σταθερή στη χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Λι, αυτό αποτελεί τη συνταγή για νέα υψηλά στις αγορές.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω μιας (οικονομικής) επέκτασης. Κι αυτό αποτελεί ρίσκο για τη συνταγή», αναφέρει ο Λι, ο οποίος ήταν στρατηγικός αναλυτής μετοχών στην JPMorgan Chase από το 2007 έως το 2014.

Ως ενδείξεις, παραθέτει την αύξηση των τιμών του αργού και την επιστροφή του bitcoin πάνω από τα 50.000 δολ.

Οι κορυφαίες του επιλογές αποτελούν τίτλοι που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη και αγαπά ιδιαίτερα τομείς όπως η ενέργεια και οι πρώτες ύλες. Βλέπει επίσης ευκαιρίες στις μετοχές των 5 ισχυρών της τεχνολογίας δηλ. Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Alphabet. Αν και στην περίπτωσή τους, παρά το γεγονός ότι πλησιάζει η περίοδος των εορτών, μακροοικονομικοί κίνδυνοι, έλλειψη εργατικού δυναμικού και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα «απειλούν» σοβαρά τις επιδόσεις τυς.

«Θεωρώ ότι ένας αριθμός επενδυτών πίστευε ότι θα είχαμε διόρθωση 10% τον Αύγουστο. Οπότε, αποσύρθηκαν χρήματα από τις αγορές. Συνήθως όταν ο κόσμος αποεπενδύει από τίτλους με ρίσκο , στρέφεται σε κυκλικές επιλογές», αναφέρει ο Λι.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο  S&P 500 μπορεί να ξεπεράσει τις 4.650 μονάδες τον Σεπτέμβριο – 50 μονάδες πάνω από τον στόχο που έχει θέσει για το τέλος της χρονιάς. Την Παρασκευή ο δείκτης έκλεισε στις 4.535,43 και είναι περί το 25% κάτω από τα ιστορικά υψηλά του.

Morgan Stanley: Οι μετοχές μπορεί να χάσουν και 15% ως τα τέλη του 2021

Την ίδια ώρα, για ισχυρές απώλειες στις αγορές μετοχών προειδοποιεί και η Morgan Stanley.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Λίζα Σάλετ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της αμερικανικής τράπεζας, το θέμα είναι ότι οι αγορές είναι ευάλωτες, κυρίως λόγω του ότι δεν έχει υπάρξει διόρθωση μεγαλύτερη του 10% απο τα χαμηλά του 2020. Η επιτροπή παγκόσμιων επενδύσεων της τράπεζας αναμένει υποχώρηση της αγοράς μετοχών της τάξης τοιυ 10% με 15% πριν από τα τέλη του έτους, αποδίδοντας αυτή την πτώση στην αύξηση των νοσηλειών με COVID-19, τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τα υψηλότερα επιτόκια, καθώς και σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Διαβάστε ακόμη:

Γεωργιάδης: Τα σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν όσο μπορούν τις αυξήσεις στις τιμές (vid)

Bitcoin: Πέφτει και το «κάστρο» της Ουκρανίας – Η 5η χώρα που το νομιμοποιεί

Δύσκολες αποφάσεις για την ΕΚΤ με το βλέμμα σε πληθωρισμό και πανδημία