Οικονομία

Γεωργιάδης: Τα σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν όσο μπορούν τις αυξήσεις στις τιμές (vid)

  • newsroom


Τι είπε για το κύμα ακρίβειας – Μίλησε για εισαγόμενο πληθωρισμό - «Παγκοσμίως αυξάνονται οι τιμές σχεδόν στα πάντα», είπε

Για τις ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα και το επερχόμενο κύμα ακρίβειας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης είπε ότι οι περισσότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχουν μια ευκαιρία να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές τους και να έχουν περισσότερη πελατεία. Διευκρίνισε δε ότι δεν ζητά να προκαλέσουν ζημιά στις επιχειρήσεις τους από την απορρόφηση των αυξήσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ανεργία, χρεοκοπίες και καταστροφή.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου των σούπερ μάρκετ και θα τους καλέσει να απορροφήσουν τις αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

«Εισαγόμενος πληθωρισμός»

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, πρόκειται για έναν «εισαγόμενο πληθωρισμό» καθώς παγκοσμίως αυξάνονται οι τιμές «σχεδόν στα πάντα». Ειδικότερα, ανέφερε ότι χθες το αλουμίνιο έφτασε στην υψηλότερη τιμή στην ιστορία πώλησής του, η τιμή των ρύπων έφτασαν σε ιστορικό υψηλό ενώ έχει δεκαπλασιαστεί η ναύλωση κοντέινερ από την Κίνα σε 13.000 σε σχέση με οκτώ μήνες πριν που κόστιζε 1.300 ευρώ. «Επίσης έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καλαμπόκι και καφέ», είπε.

Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως εισερχόμαστε σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού κατά την οποία προφανώς θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά ευτυχώς στην Ελλάδα συμβαίνει σε μια στιγμή που η οικονομία «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το οποίο θα απορροφήσει ένα μέρος του πληθωρισμού.

Συμπληρώνοντας ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο αφήνει σχετικά μικρά περιθώρια στην κυβέρνηση για να παρέμβει.

Έως τα Χριστούγεννα η οξεία αύξηση των τιμών παγκοσμίως

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η οξεία αύξηση των τιμών παγκοσμίως θα κρατήσει έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, επικαλούμενος στοιχεία από τον επικεφαλής του ΚΕΠΕ Παναγιώτη Λιαργκόβα αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Διαβάστε ακόμα:

Δύσκολες αποφάσεις για την ΕΚΤ με το βλέμμα σε πληθωρισμό και πανδημία

ΠΙΣ: Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα 3ης δόσης του εμβολίου στους υγειονομικούς

Βουλγαρία: Η χώρα με τους περισσότερους αρνητές του εμβολίου στην ΕΕ