Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από επενδυτές και κυβερνήσεις, καθώς η Φρανκφούρτη συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να συζητήσει τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από την επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στις 14:45  ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Ορισμένοι εντός και εκτός της τράπεζας πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα η ΕΚΤ να επιβραδύνει την αγορά κρατικών ομολόγων λόγω πανδημίας, καθώς τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστιακή αλυσίδα οδηγούν σε αυξήσεις τιμών σε όλα τα είδη αγαθών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η πορεία της πανδημίας παραμένει όπως σημειώνει ο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Ενώ η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μία «συντηρητική» μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP το τέταρτο τρίμηνο, δεν αναμένουμε από την τράπεζα να ανακοινώσει πότε και πώς θα καταργήσει σταδιακά πρόγραμμα και ούτε εάν και σε ποιο βαθμό θα ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού APP», ανέφερε ο ο  Χόλγκερ Σμίντινγκ  επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank και πρόσθεσε «αυτές οι σημαντικές αποφάσεις πιθανότατα θα αναβληθούν για τη συνάντηση του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε τον Αύγουστο στο 3%, από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ η ΕΚΤ θέτει σαν στόχο την διατήρηση της αύξησης των τιμών στα επίπεδα του 2% μεσοπρόθεσμα. Πρόκειται μάλιστα για συμμετρικό στόχο που σημαίνει ότι «οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες», ανέφερε η ΕΚΤ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται όμως κατά πόσον η αύξηση αυτή είναι προσωρινή λόγω ιδιόμορφων συνθηκών της πανδημίας, ή πιο μόνιμη και μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση στην οικονομία.

Στα παραπάνω πατούν τα «γεράκια» της Ευρώπης που ζητούν από την Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ να μειώσουν τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ τα «περιστέρια» εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.

Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Pimco, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εστιάζει περισσότερο στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των μέτρων νομισματικής πολιτικής της και λιγότερο στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα με τους «συνήθεις υπόπτους» να αναπτύσσουν επιχειρήματά τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, τάχθηκε πρόσφτα και πάλι υπέρ της διακοπής της πολιτικής του «φθηνού χρήματος».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας,  Βιλερουά ντε Γκαλό είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη όταν κληθεί εκ νέου να αποφασίσει τι θα κάνει με τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε εν μέσω πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική όταν θα κληθεί να χαλαρώσει τα μέτρα στήριξης.

Θέση πήρε και ο Γάλλος, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, Ζαν-Κλοντ Τρισέ ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΚΤ από το 2003 έως το 2011. «Βρισκόμαστε σε διαφορετικό σύμπαν, έτσι μου φαίνεται, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρισέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television.

Οι αποκλίνουσες τάσεις του πληθωρισμού στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με την FED όσον αφορά τον περιορισμό της νομισματικής στήριξης, υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αν και διέκρινε μια πιθανότητα το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει αύριο στην επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων, και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της προ πανδημίας περιόδου.

Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

Μια ενδεχόμενη μείωση των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων σημαντικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ΕΚΤ για τις αγορές των κρατικών ομολόγων της.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων έκτακτης ανάγκης ενόψει της πανδημίας, το λεγόμενο «Pandemic Emergency Purchase Programme» (PEPP), το οποίο ανέρχεται εν τω μεταξύ σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό της ΕΚΤ, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

Τι είπε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει σε λανθασμένη ανάγνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Ο επικεφαλής της ΤτΕ ανέφερε «Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία».

«Οι μισθολογικές εξελίξεις και το κόστος εργασίας που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Η πολιτική των επιτοκίων

Σύμπνοια φαίνεται να υπάρχει ως προς τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια. Όλοι περιμένουν ότι τα επιτόκια δανεισμού που βρίσκονται σήμερα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον έως το 2023. Επιπλεόν, δεν αναμένεται να γίνουν αλλαγές τους επόμενους μήνες σα παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που τρέχει ακόμη.

Η οικονομία της Ευρωζώμης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% το δεύτερο τρίμηνο, περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, και τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η δυναμική της παραμένει ισχυρή.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εξακολουθούν να αναμένουν από την ΕΚΤ να αναβαθμίσει την αναπτυξιακή της πρόβλεψη για φέτος, διατηρώντας παράλληλα τις προβλέψεις για το 2022 και 2023.

Διαβάστε ακόμα:

Εφορία: Πληρωμές χωρίς ανάσα μέχρι το τέλος του μήνα

Next.e.Go Mobile: Έρχονται τα ηλεκτρικά οχήματα των Γερμανών στη ΔΕΘ

«Γυρίζει σελίδα» το ιστορικό κτίριο της Renault Mava – Από τις εικόνες λεηλασίας ως την πώληση