Μπορεί χθες ο χρυσός να υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας με την τιμή του να κατρακυλά στα 1.291,30/ουγγιά ωστόσο, ειδικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων διατείνεται ότι έως τα τέλη του 2019 αναμένεται να σημειώσει σημαντική άνοδο, παίρνοντας ώθηση από τη στάση αναμονής της Fed σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή της πολιτική, αλλά και την παγκόσμια αβεβαιότητα στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Όπως σημειώνει το CNBC, οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό σε επίπεδα που δεν έχουμε δει τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς επικρατεί η τάση διαφοροποίησης των αποθεμάτων τους και η απομάκρυνση από νομίσματα, όπως το αμερικανικό δολάριο.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τα γεωπολιτικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έρχονται να προστεθούν στη γενικότερη αβεβαιότητα, μια συνθήκη που σε γενικές γραμμές ευνοεί τον χρυσό ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, αλλά και άλλα assets που επανακτούν ή και αυξάνουν την αξία τους σε περιόδους αναταραχής.

Η τιμή σποτ του χρυσού διαπραγματευόταν νωρίτερα στα $1.286,64/ουγγιά. Οι τιμές του χρυσού έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ $1.217και $1.330, σύμφωνα με τον Martin Huxley, επικεφαλής του τμήματος πολύτιμων μετάλλων της INTL FCStone στη Σιγκαπούρη. Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι αυτό μάλλον θα αλλάξει.

«Νομίζω ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε αυτό το εύρος τους επόμενους μήνες. Όμως το β’ εξάμηνο του έτους αναμένουμε άνοδο, ενώ ως τα τέλη του έτους ίσως τεστάρει και τα 1.400 δολάρια», αναφέρει ο Huxley.

Όπως σημειώνει η επιτοκιακή πολιτική τη Federal Reserve βοηθά το outlook και για άλλα μέταλλα.

Ο Huxley δεν είναι ο μόνος που βλέπει άνοδο του χρυσού. Και ο ειδικός μετάλλων Suki Cooper της Standard Chartered είχε πει ότι περιμένει πως οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν άνοδο φέτος και θα κλείσουν το έτος με δυνατές επιδόσεις. «Είναι ο τέταρτο τρίμηνο που βλέπουμε τις τιμές του χρυσού να τεστάρουν τα υψηλά που είδαμε το 2018 και το 2017 καιισως να φτάσει κοντά στα υψηλά που είχαμε προ 5ετίας», είχε αναφέρει.

Παράλληλα, ο Huxley της INTL FCStone, επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες απέκτησαν 650 μετρικούς τόνους χρυσού πέρυσι, ποσοστό 15% της παγκόσμιας αγοράς χρυσού.

Όπως λέει, αν γυρίσουμε τον χρόνο 10 χρόνια πίσω, πριν την παγκόσμια κρίση, οι κεντρικές τράπεζες ήταν καθαροί πωλητές χρυσού. Τώσρα έχουμε μια δραματική στροφή, πιθανόν μια στροφή 1000 τόνων».

Η επιστροφή στον χρυσό δεν αφορά μόνο χώρες όπως η Ρωσία και το Καζανκστάν, καθώς και οι κεντρικές τράπεζες σε Πολωνία, Ουγγαρία, Φιλιππίνες, αλλά και Κίνα κάνουν πλέον το ίδιο.