Αγορές

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, «βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Χρήστος Λαΐνας


Αδύναμο να αντισταθεί στις ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, το Χ.Α. υποχώρησε σε επίπεδα κοντά στις 940 μονάδες - Η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζει να ασκεί ισχυρές πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές - Περιορίζουν την έκθεση σε ρίσκο οι επενδυτές

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 942,46 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,56% ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές οι οποίες διορθώνουν από τα πολυετή υψηλά με τους επενδυτές να προχωρούν σε μεταφορά των κεφαλαίων τους σε πιο ασφαλή καταφύγια κάτι που επηρεάζει και την Ελληνική αγορά η οποία παρά τις θετικές προοπτικές δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία όταν οι ξένες αγορές διορθώνουν αν και την φετινή χρονιά μέχρι τώρα έχει καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί θετικά από τις διεθνείς αγορές.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.277,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,57%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.555,47 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε στις 653,63 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,45%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός δείκτης μετά την σημερινή συνεδρίαση γύρισε αρνητικός και έκλεισε με απώλειες 0,73%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,63%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1.93% με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να είναι ο μόνος με θετικό πρόσημο κλείνοντας με κέρδη 1,65%.

Αυτή η συμπεριφορά της αγοράς είναι που δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας παραπάνω στους επενδυτές ότι η φετινή χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ότι οι θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας θα αρχίσουν να αποτυπώνονται και στο ταμπλό με τον Τραπεζικό κλάδο να δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτές τις προοπτικές στέκεται σε σημερινό της report η Wood η οποία εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου επισημαίνοντας πως το rerating το οποίο έχει ξεκινήσει το “χρωστά” εδώ και καιρό και υπάρχουν πολλοί και ισχυροί λόγοι για να συνεχιστεί πέραν του Ιανουαρίου και του παραδοσιακού January Effect.

Όπως αναφέρει η Wood, οι επιδόσεις της Ελλάδας το 2020 ήταν αρκετά ισχυρές, με δυναμική ανάκαμψη του ΑΕΠ άνω του 7%, μια από τις καλύτερες στην Ευρωζώνη, με την έγκριση ενός πακέτου ύψους 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ΕΕ, με ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό, με την φιλική προς την αγορά κυβέρνηση να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, και με τον επιτυχημένο μετασχηματισμό του τραπεζικού τομέα, με τον δείκτη NPE να πλησιάζει πλέον μονοψήφια επίπεδα.

Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να προεξοφληθεί εάν οι διεθνείς αναταράξεις επιμείνουν και ενταθούν το επόμενο διάστημα μιας και η πανδημία είναι ακόμη εδώ και πιέζει το υγειονομικό σύστημα ενώ παράλληλα η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να επιβαρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τον χειμώνα να έχει μπει για τα καλά στην χώρα μας.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης όπου όλες οι μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, η ΕΛΧΑ με 3,45% σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με τα Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Motor Oil και ΟΠΑΠ να σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, Quest, Πειραιώς, Εθνική, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank και Σαράντης ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% και ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Τιτάνας, Aegean και ΟΤΕ έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 103,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 54,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,7 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:  

Καραγιάννης: 41 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης  

ΕΕΚΕ: Η επέλαση της ακρίβειας, κίνδυνος για την επιβίωση της ελληνικής οικογένειας  

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου