Με απώλειες ολοκλήρωσε και τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά το ανοδικό ξεκίνημα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με πτώση 0,16% και στις 913,36 μονάδες. Οι επενδυτές προχώρησαν και σήμερα σε ρευστοποίηση μετοχικών τους θέσεων υπό το βάρος τόσο της αβεβαιότητας ενόψει αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve όσο και των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,12%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,72% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 1,06%. Με τις Αμερικάνικες αγορές να ανοίγουν και σήμερα με πτώση άνω του 2% και παρά την χτεσινή επιστροφή των δεικτών από το βαθύ κόκκινο σε θετικό έδαφος είναι εμφανές ότι οι διεθνείς αγορές είναι σε φάση διόρθωσης από τα πολυετή ή ιστορικά υψηλά τους, μια διόρθωση που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελληνική αγορά ειδικά μετά τα κέρδη που σημείωσε το πρώτο δεκαπενθήμερο που είχαν οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε θετική απόδοση.

Σε αυτό το κλίμα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές αναζητούν “επενδυτικά καταφύγια”, με το ενδιαφέρον να επιστρέφει σε Ομόλογα και Πολύτιμα Μέταλλα, τάση που επιτείνει και η συνεχιζόμενη αναταραχή – mini sell off στην Αγορά Κρυπτονομισμάτων. Έτσι, συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 1,62%.

Όσον αφορά την πορεία των Ελληνικών ομολόγων συνεχίζει να παραμένει αισιόδοξη η JP Morgan η οποία σε σημερινό της report αναμένει ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα προσελκύσουν πολλούς νέους και ποιοτικούς επενδυτές παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί τόσο η Ελληνική αγορά όσο και συνολικά η αγορά της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,2%, ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 3,9% με το πρωτογενές έλλειμα στο 1,4%%. Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών θα κινηθεί στο 1,4% ενώ ο δείκτης δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ στο 197%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Αμερικανικής τράπεζας, η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας φέτος θα είναι η ισχυρότερη στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 5,5% και στο 5,3%. Η μακροπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 880 μονάδες και με το βασικό σημείο στήριξης οι 900 μονάδες ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 950 και 960 μονάδες.

Ο βασικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η απόφαση της FED, την Τετάρτη, για τα επιτόκια καθώς και στα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία θα κληθούν να στηρίξουν τις αποτιμήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το καλύτερο σενάριο για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι να αποδώσει αναλογικά θετικότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς δείκτες. Στην Ελλάδα την φετινή χρονιά τη μεγάλη διαφορά την έχει κάνει ο Τραπεζικός κλάδος, βλέποντας καθημερινά νέες εισροές που σηκώνουν σημαντικά και τους όγκους συναλλαγών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απεγκλωβίζονται κεφάλαια, που μπορούν να ανατροφοδοτούν και τους υπόλοιπους τίτλους.

Μεγάλο ρόλο στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα παίξει το μέγεθος αύξησης του ΑΕΠ για το 2022 με τις προβλέψεις να ξεκινάνε από το 3,8%. Το Ταμείο Ανάκαμψης, η πορεία του Τουρισμού, αλλά και οι νέοι ξένοι επενδυτές κάνουν τη διαφορά, με το μεγάλο ερωτηματικό στο κατά πόσο ο Τραπεζικός κλάδος θα μπορέσει να δώσει σημαντικό leverage στους επενδυτές, που ψάχνουν διέξοδο και σε δανεισμό.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική με 2,2% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την Alpha Bank να ακολουθεί με κέρδη 1,6%. ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Eurobank, Λάμδα, Μυτιληναίος και Σαράντης έκλεισαν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Jumbo και η Τέρνα Ενεργειακή με 3% και 2,35% αντίστοιχα με την Aegean, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% κι την Coca Cola, ΟΛΠ, Quest, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Τιτάνα να κλείνουν ήπια πτωτικά με την μετοχή της Ελλάκτωρ να κλείνει αμετάβλητη. Ο τζίρος ανήλθε στα 75,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 34,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,5 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Goldman Sachs – BofΑ: Το sell-off στα χρηματιστήρια δεν θα ανατρέψει τις αποφάσεις της Fed

Nvidia: Προς ματαίωση το mega deal στον χώρο των ημιαγωγών

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Aυτεπάγγελτη έρευνα για την ακινητοποίηση των αμαξοστοιχιών και διοικητικό πρόστιμο €100.000