Με άνοδο υποδέχτηκαν τη νέα εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της ζήτησης μετά το άνοιγμα της Κίνας, αλλά και τις προσδοκίες για μια λιγότερο σφιχτή νομισματική πολιτική από την πλευρά της αμερικανικής Fed.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI παράδοσης Φεβρουαρίου σκαρφάλωσε σχεδόν στα 75 δολάρια/βαρέλι με άνοδο 1,4%, ενώ το μπρεντ παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 1,4% στα 79,64 δολ/βαρέλι. Και το WTI και το μπρεντ έχασαν πάνω από 8% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2016.

Οι ελπίδες για μια λιγότερο επιθετική αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δίνουν ώθηση στις χρηματαγορές και πιέζουν το δολάριο. Το υποτιμημένο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα πιο προσιτά για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Η Κίνα που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, άνοιξε τα σύνορά της το Σάββατο για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, αυξάνοντας τις προοπτικές της ζήτησης για μεταφορικά καύσιμα.

Αναμένονται περίπου 2 δισεκατομμύρια ταξίδια κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Σεληνιακό Έτος, σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με την περσινή χρονιά και στο 70% των επιπέδων του 2019 που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες ότι η μαζική μετακίνηση ταξιδιωτών μπορεί να προκαλέσει άλμα στα νέα κρούσματα που θα έρθει να υπερσκελίσει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας.

Διαβάστε ακόμη:

Airbus: Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχιστούν το 2023

«Βουτιά» στις τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα αλλά με την υψηλότερη τιμή στην ΕΕ

Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών: Τι προβλέπεται κατά τη μεταφορά και τη διανομή φυσικού αερίου