Στο «πράσινο» έκλεισαν οι τρεις βασικές δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη, με τους traders να εκτιμούν ότι τα χειρότερα για την τραπεζική κρίση έχουν παρέλθει.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 141 μονάδες ή κατά 0,43% και διαμορφώθηκε στις 32.859 μονάδες. Σε παρόμοιο κλίμα και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος αυξήθηκε στο +0,57% και τις 4.050 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 7 Μαρτίου. Ομοίως, και ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνθηκε στο +0,73 % και τις 12.013 μονάδες.

Οι τράπεζες φαίνεται να μην ανησυχούν -προς ώρας- κάτι που αποτυπώνεται και στον δείκτη μεταβλητότητας VIX, τον λεγόμενο και δείκτη φόβου της Wall Street, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον στην περιοχή των 19 μονάδων αφότου είχε εκτιναχθεί έως και τις 30 στα μέσα του μήνα.

Σε αυτό το κλίμα και ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδύνει τη νομισματική της πολιτική, περαιτέρω στήριξη έδωσαν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, όπου κινήθηκαν υψηλότερα για πρώτη φορά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν στις 198.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Μαρτίου από 191.000 προηγουμένως. σημειώνοντας μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές (196.000). Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, αυξήθηκε στις 198.000.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,1%) και Walt Disney (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (-0,7%) και JP Morgan (-0,6%).

Παρόλα αυτά παρά τα σημάδια σταθεροποίησης, διατηρούνται οι επιφυλάξεις στην αγορά αφού όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν  οι κανόνες ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών πρέπει να επανεξεταστούν μετά την αποτυχία των Silicon Valley Bank και Signature Bank να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε η Γέλεν η μείωση το 2018 των κεφαλαιουχικών απαιτήσεων των τραπεζών και της ενισχυμένης εποπτείας των μικρών και μεσαίων τραπεζών με περιουσιακά στοιχεία κάτω των 250 δισ. δολαρίων θα πρέπει να επανεξεταστεί. «Κάθε φορά που μια τράπεζα καταρρέει, είναι αιτία για σοβαρή ανησυχία. Οι ρυθμιστικές απαιτήσεις έχουν χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω πως χρειάζεται να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων απορρύθμισης και να αναλάβουμε τις απαραίτητες ενέργειες ως απάντηση.»

Πλέον, οι tradres εκτιμούν ότι οι φόβοι για την τραπεζική κρίση έχουν περάσει δεδομένης της προσδοκίας των αναλυτών ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής βάζοντας ένα τέλος στις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την στιγμή το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται στο εύρος 4,75% – 5%, με την επόμενη συνεδρίαση των Αμερικανών τραπεζιτών να είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου (2/5 και 3/5).

Διαβάστε ακόμη 

Νίκος Βαφειάς: Στο κατώφλι των 100 πλοίων ο Όμιλος (pics) 

Καθίζηση για τα ευρωπαϊκά εμπορικά λιμάνια – Κυρίαρχοι οι Κινέζοι στη διακίνηση containers 

Εφορία: Μαζικό «ξεκαθάρισμα» οφειλών και επιστροφών φόρων για να εκταμιευτούν τα… ρέστα