search icon

Αγορές

Ανοδικά το ευρώ, επιστρέφει στα επίπεδα του $1

Το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης σημειώνει κέρδη κατά 0,6% και διαμορφώνεται στο 0,9943 δολάριο

Ανοδικά προς το ψυχολογικό όριο του 1 δολαρίου κινείται το ευρώ, το οποίο ανακτά τις χθεσινές απώλειες, εν μέσω των «στοιχημάτων» για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης σημειώνει κέρδη κατά 0,6% και διαμορφώνεται στο 0,9943 δολάριο, επιστρέφοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων.  

Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου (10,7% σε επίπεδο Ευρωζώνης) προμηνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι «αναγκασμένη» να συνεχίσει τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να αναχαιτίσει το ιστορικό κύμα ανατιμήσεων. 

Αυτήν τη στιγμή το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται στο 2%, με τους αναλυτές να προσδοκούν μια νέα αναθεώρηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου -η τελευταία για το 2022.  

Από την άλλη πλευρά, οι traders εμφανίζονται… διαιρεμένοι για τις προσεχείς κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve. Παρότι είναι βέβαιοι ότι στις 2 Νοεμβρίου (αύριο, Τετάρτη) θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης (στο 3,75% – 4%), δεν ισχύει το ίδιο για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Κι αυτοί, διότι αρκετά στελέχη της Fed, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιγξης, επικαλούμενα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του κύματος ανατιμήσεων (8,2% τον Σεπτέμβριο). Τα στοιχήματα, ενδεικτικά, είναι μοιρασμένα μεταξύ των 75 και των 50 μονάδων βάσης.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και στηρίζουν τα νομίσματα, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.  

Παρά τις βραχυπρόθεσμες απώλειες, πάντως, το δολάριο εξακολουθεί να αποτελεί τον «βασιλιά» της αγοράς συναλλάγματος, μετρώντας διψήφια κέρδη σε σχέση με το ευρώ και τα υπόλοιπα νομίσματα μέσα στο 2022, και παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.

Διαβάστε επίσης

Ο τύπος με τα χαϊμαλιά, η νέα εξαγορά της Google στην Ελλάδα, οι εκπλήξεις της Reds και οι νέες μάχες των εργολάβων

Πλειστηριασμοί: Η ώρα της κρίσης για 3+1 «επώνυμα» σφυριά (pics)

Θεόδωρος Καρύδης: Ο Έλληνας «βαρόνος» του αλκοόλ, που έγινε «βασιλιάς» των ακινήτων

Exit mobile version