(Last update 18:00) 

Οι πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ιράν στο Ισλαμαμπάντ, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τεχνολογικές μετοχές έχουν βελτιώσει το κλίμα στη Wall Street, στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Όμως, οι δείκτες καταγράφουν μεικτά πρόσημα, καθώς ο Dow Jones δεν ακολουθεί το ανοδικό ρεύμα.

Στο ταμπλό, αυτή την ώρα, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,42% στις 7.137 μονάδες και ο Nasdaq κάνει άλμα ύψους 1,02% στις 24.686 μονάδες. Από την άλλη μεριά, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,34% και διαπραγματεύεται στις 49.144 μονάδες.

Η είδηση ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, αναμένεται στην πακιστανική πρωτεύουσα το βράδυ της Παρασκευής, λειτούργησε ως καταλύτης για τους αμερικανικούς δείκτες. Αυτή η εξέλιξη προσφέρει «ανάσα» ανακούφισης στο τέλος μίας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από τον ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ και τις κατασχέσεις πλοίων στα Στενά του Ορμούζ.

Την ίδια στιγμή που η διπλωματία παίρνει τα ηνία, τα εταιρικά αποτελέσματα προσφέρουν επιπλέον «καύσιμα» στην άνοδο των μετοχών. Η Intel έχει «εκτιναχθεί» άνω του 20%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και την έκδοση αισιόδοξων προβλέψεων για το επόμενο τρίμηνο.

Ο κλάδος των ημιαγωγών συμπληρώνει ένα ιστορικό σερί 17 θετικών συνεδριάσεων, με την AMD να ακολουθεί με άνοδο σχεδόν 12%. Η πίστη στις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να θωρακίζει τον κλάδο απέναντι στις γεωπολιτικές αναταράξεις, σημειώνουν οι αναλυτές. Επιπλέον την επόμενη εβδομάδα πέντε από τις λεγόμενες «Magnificent Seven» -Amazon.com, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft και Apple- θα ανακοινώσουν αποτελέσματα.

Η είδηση για τις συνομιλίες στο Πακιστάν έβαλε «φρένο» στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Παρόλα αυτά διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, με το Brent να παραμένει πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) πάνω από τα 95 δολάρια.

Η αγορά υπολογίζει επίσης τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος διατηρεί σκληρή στάση στο μέτωπο του Ορμούζ, έχοντας δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για δυναμική απάντηση σε περίπτωση πόντισης ναρκών.

Παρά τη σημερινή άνοδο, η εβδομάδα παραμένει οριακά αρνητική για τους βασικούς δείκτες, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη διάρκεια της πολεμικής αναταραχής. Τα βλέμματα όλων στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα. Αν και οι πιθανότητες να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια αγγίζουν το 99,5%, οι αναλυτές περιμένουν με αγωνία τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών για το πώς οι υψηλές τιμές ενέργειας επηρεάζουν τον πληθωρισμό και τον μελλοντικό σχεδιασμό της αμερικανικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

40 γαλλικές λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά σαν δικές μας

Φράγκος (HIIF): Άμεση έναρξη επενδύσεων με έμφαση σε ψηφιακές υποδομές και ενέργεια – Στόχος η κινητοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ

Αεροπορικά ταξίδια: Τα τρία σενάρια για το καλοκαίρι λόγω της κρίσης στα Στενά του Ορμούζ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα