Αγορές

Άνοδος στις ασιατικές αγορές παρά τους κλυδωνισμούς στην αγορά ακινήτων

  • newsroom


Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών ακινήτων υποχώρησαν κυρίως την Τετάρτη, καθώς οι εξελίξεις γύρω από την υπερχρεωμένη China Evergrande Group και οι ενδείξεις για επιβράδυνση των πωλήσεων ακινήτων επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ασιατικές αγορές, καθώς η Κίνα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού της.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,31% μέχρι το απόγευμα, οδηγώντας τα κέρδη μεταξύ των μεγάλων αγορών της περιοχής.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας κινήθηκαν ανοδικά, με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης να κυμαίνεται πάνω από την επίπεδη γραμμή, ενώ η συνιστώσα της Σενζέν σημείωσε άνοδο 0,283%.

Η Κίνα διατήρησε την Τετάρτη το βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) ενός έτους αμετάβλητο στο 3,85%, ενώ το πενταετές LPR παρέμεινε επίσης σταθερό στο 4,65%. Αυτό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των εμπόρων και των αναλυτών σε μια σύντομη δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι είχαν προβλέψει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή τόσο στο βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους όσο και στο πενταετές LPR.

«Σεισμός» για τις μετοχές ακινήτων στην αγορά της Κίνας

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών ακινήτων υποχώρησαν κυρίως την Τετάρτη, καθώς οι εξελίξεις γύρω από την υπερχρεωμένη China Evergrande Group και οι ενδείξεις για επιβράδυνση των πωλήσεων ακινήτων επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης στο Χονγκ Κονγκ, οι μετοχές της China Vanke υποχώρησαν κατά 2,38%, ενώ η Country Garden υποχώρησε κατά 0,76% και η Sunac κατά 0,86%. Παρόλα αυτά, ο δείκτης Hang Seng Properties Index κυμαινόταν 0,32% υψηλότερα.

Η Evergrande έθεσε στο συρτάρι τα σχέδιά της να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της επιχείρησης υπηρεσιών ακινήτων της, ανέφερε το Reuters.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν επίσης ότι η αύξηση των τιμών των νέων κατοικιών στην Κίνα σταμάτησε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με το Reuters. Ο Leland Miller της China Beige Book δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι η Κίνα χρειάζεται νέους μοχλούς ανάπτυξης, καθώς ο τομέας των ακινήτων της επιβραδύνεται.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,35%, ενώ ο δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,26%. Οι μετοχές στην Αυστραλία σημείωσαν άνοδο, με τον S&P/ASX 200 να κερδίζει 0,72%, αλλά με τον Kospi της Νότιας Κορέας να υποχωρεί, καθώς σημείωσε πτώση 0,15%.

Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,79%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας το 2021, αναμένοντας τώρα ότι η περιοχή θα αναπτυχθεί κατά 6,5% φέτος, έναντι της πρόβλεψης για ανάπτυξη της τάξης του 7,5% το περασμένο Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη:

Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): «Έρχονται νομοτελειακά ανατιμήσεις»

Επίδομα θέρμανσης: Προκαταβολές τον Δεκέμβριο σε όσους έλαβαν την ενίσχυση πέρυσι

Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς «ξεκλειδώνουν» για οφειλέτες του ΕΦΚΑ