Αγορές

Άνοδος στις ευρωαγορές – Στο επίκεντρο αμερικανικό πακέτο στήριξης και ομόλογα

  • newsroom


Oι επενδυτές διεθνώς παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με το πακέτο τόνωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, αλλά και την ανοδική πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές, καθώς οι επενδυτές διεθνώς παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με το πακέτο τόνωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, αλλά και την ανοδική πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,90% στις 412,37 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται κατά 1,9% και σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες σε άνοδο.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,63%, o γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,88%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,65%, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,25% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωνει κέρδη 1,23%.

Τα futures των βασικών αμερικανικών δεικτών γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο το πρωί της Δευτέρας, καθώς η περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων συνεχίζει να προκαλεί φόβους ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συσφίξουν την πολιτική τους πιο σύντομα του αναμενόμενου.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε πάνω από 1,59% νωρίς το πρωί. Η ανοδική κίνηση στα futures σημειώθηκε μετά την έγκριση από τη γερουσία του πακέτου 1,9 τρισ. δολαρίων για οικονομική στήριξη από την πανδημία, ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, για έναν νέο γύρο επιταγών οικονομικής στήριξης και οικονομική βοήθεια στις τοπικές κυβερνήσεις.

Επόμενο βήμα να περάσει το νομοσχέδιο κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ώστε να πάει στο γραφείο του Μπάιντεν προς υπογραφή πριν τις 14 Μαρτίου, οπότε και λήγουν τα προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων.

Νωρίτερα στην Ασία επικράτησαν τα αρνητικά πρόσημα στις περισσότερες αγορές, ενώ οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στο επίκεντρο μετά την άνοδό τους πάνω από 2%. Το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό έκανε άλμα 2,223% στα 67,56 δολ, ενώ του μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,28% στα 70,94 δολ/βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Βγαίνει στις αγορές για €500 εκατ. με ομόλογο αειφορίας

Ανοίγει η ατζέντα για τα υδατοδρόμια Αττικής-Αργοσαρωνικού

Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορά αλληλεγγύης και το 2022

Απόρρητο Απόρρητο