ΑΓΟΡΕΣ

Απότομο «φρένο» στο Χρηματιστήριο της Τουρκίας – Οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες του 7μήνου

Οι τουρκικές μετοχές αναμένεται να ανακόψουν το σερί των πέντε συνεχόμενων ανοδικών μηνών

Για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων επτά μηνών ετοιμάζεται το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες αναγκάζουν τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη από το φετινό ισχυρό ράλι.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης Borsa Istanbul 100 υποχωρεί σημαντικά κατά 7,5% μέσα στον Οκτώβριο, στη χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Μάρτιο, παρότι από τις εκλογές του Μαΐου σημειώνει σωρευτικά κέρδη άνω του 80%.

Πέραν των διακυμάνσεων στις μετοχές, επιδείνωση εμφανίζει και ο δείκτης μεταβλητότητας, ο οποίος εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Η λίρα, ταυτόχρονα, χάνει περίπου 3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, από τα τέλη του Σεπτεμβρίου έως και σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη την προδιαγεγραμμένη κάμψη του Οκτωβρίου, οι τουρκικές μετοχές αναμένεται να ανακόψουν το σερί των πέντε συνεχόμενων ανοδικών μηνών.

Και γι’ αυτό το «φρένο», αναμφίβολα, ευθύνεται η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία επιδεινώνει τη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 20 Οκτωβρίου, οι ξένες επενδυτές προχώρησαν σε καθαρές εκροές 358 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό από τον Μάιο.

Την ίδια στιγμή, στην επιδείνωση του κλίματος σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας να αναρριχάται στο 35%, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού – ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμα

Η (διαχρονική) μανία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κανάλια, τα funds κυνηγάνε (και) το Δημόσιο, τα «μαϊμού» στελέχη και η μυστήρια υπόθεση της Crown Hellas

Η Σταδίου ανακτά τη χαμένη της λάμψη – Ποιοι Έλληνες και ξένοι επένδυσαν σε ακίνητα (pics)

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ελάχιστο «δηλωμένο» εισόδημα… ένας «μισθός» 780 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""