Η Aramco της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής αργού από 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με το CNBC ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο ανέφερε ότι έλαβε εντολή από το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει τη Μέγιστη Βιώσιμη Ικανότητά του (MSC) στα σημερινά επίπεδα.

Η Saudi Aramco, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2019, δεν αποκάλυψε τους λόγους της απόφασης του υπουργείου και είπε ότι θα ενημερώσει τους στόχους της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της για ολόκληρο το έτος 2023 τον Μάρτιο.

Η ανακοίνωση της Τρίτης έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως, δεδομένης της μετάβασης προς την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα που σκιάζει μακροπρόθεσμα επενδυτικά έργα στα ορυκτά καύσιμα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί στα 101,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο ΔΟΕ σημείωσε ότι αυτό «κρύβει τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω αποδυνάμωσης του μακροοικονομικού κλίματος».

«Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο του 23ου έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά σχεδόν 400 kb/d, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της μείωσης», ανέφερε ο IEA. «Η επιβράδυνση πρόκειται να συνεχιστεί το 2024, με τα παγκόσμια κέρδη να μειώνονται κατά το ήμισυ στο 1,1 mb/d, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει κάτω από την τάση στις μεγάλες οικονομίες».

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια

Οι ιστορίες πίσω από τα 12 νυφικά που έγραψαν ιστορία

Η Louis Vuitton ανοίγει ξενοδοχείο στο Παρίσι το 2026

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ