Σε αρνητικό πρόσημο βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, ακολουθώντας τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού που έκλεισαν κι αυτές με πτώση, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις μιας σειράς κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε 0,2% χαμηλότερα, με τους κλάδους να κατανέμονται σε θετικό και αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των ορυχείων ηγήθηκαν των οριακών κερδών με άνοδο 0,3%, ενώ οι μετοχές των οικιακών αγαθών σημείωσαν πτώση 0,5% κατά την έναρξη των συναλλαγών. Αυτή την ώρα ο Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,26%  στις 460,72 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 με μικρή άνοδο 0,04%, ο γερμανικός DAX με απώλειες 0,23%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,46%, o ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί οριακά και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με πτώση 0,22%.

Πτώση άνω 6% σημείωσε στις πρωινές συναλλαγές η SocGen, τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας, μετά την υπόσχεση του νέου CEO να μειώσει το κόστος

Ο Slawomir Krupa, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO τον Μάιο, ανακοίνωσε το πρώτο του στρατηγικό σχέδιο, με το οποίο δεσμεύτηκε να μειώσει το κόστος για να αυξήσει τα κέρδη μέχρι το 2026.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις κεντρικές τράπεζες, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Ενώ οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, για να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα της στάσης της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασής της 5ης Σεπτεμβρίου την Τρίτη, ενώ την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ολοκληρώσει τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει τις αποφάσεις της για το βασικό επιτόκιο δανεισμού την Παρασκευή.

Στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, μια 10η συνεχόμενη αύξηση, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%.

Διαβάστε ακόμη

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ

Οικογένεια Ακκά: Βγαίνει στο σφυρί η κεντρική μονάδα της Ελληνικής Υφαντουργίας στα Γιαννιτσά (pics)

Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις όσων νοικιάζουν πολλά Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ