Να απομακρυνθούν από τις μετοχές  και στις δύο ακτές του Ατλαντικού καλεί τους επενδυτές η Bank of America, η οποία θεωρεί ότι το ισχυρό ράλι του Ιουλίου δεν πρόκειται να έχει αντίστοιχη συνέχεια. 

Πιο συγκεκριμένα, ο στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας, Michael Hartnett, εκφράζει την άποψη ότι το πρόσφατο rebound αποτέλεσε περισσότερο ένα ανοδικό ξέσπασμα στη bear market («αρκούδες»), παρά μια προσπάθεια βιώσιμης ανάκαμψης. 

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ανώτατο όριο διακύμανσης του αμερικανικού δείκτη S&P 500 βρίσκεται στις 4.200 μονάδες, δηλαδή μόλις 1,2% από το τρέχον επίπεδο (4.150 μονάδες), ενώ αντίθετα το κατώτατο όριο τοποθετείται στις 3.600 μονάδες, δηλαδή στο -13% από το τελευταίο κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς.  

Οι αμερικανικές μετοχές, όπως έχει καταστεί σαφές τις τελευταίες ημέρες, δυσκολεύονται αισθητά να διατηρήσουν το ανοδικό momentum, παρά το γεγονός ότι τα εταιρικά αποτελέσματα αποδεικνύονται ανθεκτικά και καλύτερα των προβλεπόμενων, ενώ οι traders ποντάρουν πλέον ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100, στο μεταξύ, αν και βρίσκεται σχεδόν 20% άνω των χαμηλών έτους του Ιουνίου, είναι πιθανό να λάβει εκ νέου πτωτική τροχιά, εφόσον οι εισηγμένες προχωρήσουν σε μεγάλες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την ετήσια κερδοφορία του 2022.  

Nasdaq 100 is testing the upper end of a bearish trend since January

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Hartnett εκτιμά ότι ο S&P 500 θα κυμανθεί στο εύρος 3.800 – 4.200 μονάδων έως την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Τότε η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 2,25%), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού.  Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το μέγεθος της παρέμβασης (50, 75 ή 100 μονάδες βάσης), το οποίο και θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία των αγορών μετοχών. 

Την ίδια ώρα, η Bank of America σπεύδει να περικόψει τις εκτιμήσεις και για τις μετοχές της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία προαναγγέλλουν μια πτώση της τάξης του 10% έως το τέλος του 2022.  

Τις απόψεις της αμερικανικής τράπεζας φαίνεται ότι συμμερίζονται κι άλλοι επενδυτές. Ενδεικτικά, ο αναλυτής Max Kettener της HSBC Bank, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δήλωσε απαισιόδοξος για τις μετοχές, ήταν ο τελευταίος (χρονικά) που προειδοποίησε για το «απότομο» τέλος του ράλι, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του για τις μετοχές. Παραμένει, όπως τόνισε με νόημα στο «μάξιμουμ underweight».

Από την πλευρά του, ο Marko Kolanovic της JP Morgan είναι από τους λίγους αναλυτές των κορυφαίων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν διατήρηση του rebound στο β’ τρίμηνο του έτους.  

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισε το deal για την απόκτηση του McArthurGlen από τη Lamda Development – Στα €40 εκατ. το τίμημα

ΤΑΙΠΕΔ: Τρεις δεσμευτικές προσφορές για το 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας

Η Amazon δίνει $1,7 δισ. για… σκούπες – ρομπότ