Τα κρυπτονομίσματα έχουν έρθει για τα καλά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, γεγονός που δεν οφείλεται στη μεγάλη άνοδο της τιμής που έχουν σημειώσει τα περισσότερα από αυτά τους τελευταίους μήνες ή στις θεαματικές διακυμάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Μεγάλες επενδυτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να παρακολουθούν συστηματικά την πορεία του Bitcoin, αρκετοί θεσμικοί επενδυτές επενδύουν μικρά, έστω, ποσά, αλλά δείχνουν ότι πλέον δεν το αγνοούν, ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, φέρεται να ετοιμάζει χτύπημα στο ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων και ρυθμίσεων στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο Reuters.

Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή του Βitcoin, που μόλις είχε δημιουργήσει ένα νέο ρεκόρ πάνω από τα 63.000 δολάρια, να πέσει κατά 13% μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Βέβαια, ακόμα και στα 55.000 δολάρια η τιμή του είναι σχεδόν δεκαπλάσια από ό,τι έναν χρόνο πριν, γεγονός που επιτρέπει στους φανατικούς υποστηρικτές του να προβλέπουν ότι έχει εκρηκτικό μέλλον, ακόμα κι αν φάει μερικές «σφαλιάρες» στο ενδιάμεσο, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία του χρήματος η οποία έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού μέσου αποθήκευσης αξίας – ένα είδος ψηφιακού χρυσού.

Αντίθετα, οι επικριτές του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος επιμένουν ότι πρόκειται για καθαρή «φούσκα», η οποία δεν έχει την παραμικρή υποκείμενη αξία και η άνοδός του οφείλεται μόνο στο ότι υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό, η οποία οφείλεται στην προσδοκία ότι η τιμή του θα αυξηθεί. Με άλλα λόγια, το σκεπτικό είναι ότι πρόκειται για καθαρή σπέκουλα που στο τέλος κρύβει την καταστροφή – ακόμα κι αν αυτή αργήσει.

«Φούσκα» ή όχι, το γεγονός είναι ότι το Βitcoin άλλαξε τον κόσμο του χρήματος, καθώς ανέδειξε τις δυνατότητες που προσφέρει ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο βασίζεται σε αδιάβλητη τεχνολογία κρυπτογράφησης.

Παρόλο που οι περισσότεροι επίσημοι φορείς και παραδοσιακοί θεσμοί το απαξιώνουν, οι νομισματικές αρχές σπεύδουν, απ’ ό,τι φαίνεται, να το αντιγράψουν. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, συνέστησε ομάδα εργασίας από κοινού με την Τράπεζα της Αγγλίας για να μελετήσουν την προοπτική δημιουργίας μιας ψηφιακής βρετανικής λίρας, το Britcoin, όπως το βάφτισε μέσω ενός tweet του ο υπουργός.

Μάλιστα η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η πιο προχωρημένη στην προσπάθεια δημιουργίας ενός κρατικού ψηφιακού νομίσματος με το ψηφιακό γουάν που ήδη έχει λανσάρει πειραματικά η κεντρική της τράπεζα. Το θέμα του ψηφιακού ευρώ μελετά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) φέρεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να μελετά το θέμα με σχέδιο για ένα ψηφιακό νόμισμα, το Fedcoin, που προωθεί η FED της Βοστόνης σε συνεργασία με το φημισμένο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).

Οι συναλλαγές με Βitcoin είναι ανώνυμες και θεωρητικά αδύνατον να καταγραφούν. Για τον λόγο αυτό θεωρείται βέβαιο ότι χρησιμοποιείται κατά κόρον για «μαύρες» ή παράνομες συναλλαγές. Η εγκληματική αυτή χρήση είναι η κακή εκδοχή της μεγάλης καινοτομίας που έφερε το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η οποία στην ουσία ήταν μια επανάσταση στην τεχνολογία του χρήματος και της κρυπτογράφησης.

Από την άλλη πλευρά, η ανωνυμία και η ευελιξία εκτός του τραπεζικού συστήματος δίνουν και άλλες δυνατότητες. Προ ημερών στην Τουρκία απαγορεύτηκε η χρήση του Bitcoin για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά όχι η κατοχή του. Οι Τούρκοι λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού τους νομίσματος παραδοσιακά στρέφονται στον χρυσό και το συνάλλαγμα. Τους τελευταίους μήνες οι εκκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν να πουλήσουν οι πολίτες τον χρυσό και το συνάλλαγμα για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με τον φόβο ότι επίκεινται capital controls, οδήγησαν μαζικά τους Τούρκους στο Βitcoin που είναι εκτός συστήματος.

Το Βitcoin είναι στην ουσία μια λογιστική μονάδα η οποία μπορεί να αλλάζει χέρια με αδιάβλητο τρόπο χωρίς τραπεζική μεσολάβηση και χωρίς έναν κεντρικό διαχειριστή ή επόπτη χάρη σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα κρυπτογράφησης. Το σύστημα λειτουργεί βάσει ενός λογισμικού ανοιχτού κώδικα διαθέσιμου στον καθένα, το οποίο διεκπεραιώνει και διατηρεί ένα αδιάβλητο αρχείο συναλλαγών (το λεγόμενο blockchain). Τα κομπιούτερ που διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές ανταμείβονται με νέα Bitcoins που δημιουργούνται συνεχώς με μια διαδικασία που έχει ονομαστεί «εξόρυξη» (mining).

Η «εξόρυξη» όμως απαιτεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που αποτελεί ένα από τα μειονεκτήματα του Βitcoin. Είναι ένα από τα σημεία που είχε υποδείξει προ έτους η Τζάνετ Γέλεν για να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα «αναποτελεσματικό». Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετά ρίσκα στη χρήση του Βitcoin, όπως η πιθανότητα να προκύψει κάποιος απροσδόκητος σήμερα ανταγωνιστής ή κάποιο τεχνικό πρόβλημα που θα καταστήσει διαβλητή ή ασταθή τη διαδικασία που λειτουργεί άψογα μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο στο Ethereum, ένα άλλο κρυπτονόμισμα που βασίζεται στο blockchain. Το Ethereum ίσως να είναι η νέα μόδα, καθώς η τιμή του έχει αυξηθεί περισσότερο από του Βitcoin τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε ακόμη:  

Samsung: Και πάλι 1η – Ξεπέρασε την Apple στις πωλήσεις smartphones το α΄ τρίμηνο

Πότε θα εμβολιαστούν οι 20άρηδες – 2,8 εκατ. εμβολιασμοί τον μήνα από Μάιο