διεθνείς επενδυτές τοποθετούν όλο και μεγαλύτερα ποσά σε χρυσό, την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται και η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο εξαφανίζεται.

Ο παγκόσμιος όγκος του χρυσού που διαπραγματεύονται με ETF‘s δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν την τιμή του χρυσού σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση χθες Τρίτη – την ώρα που οι μετοχές στα χρηματιστήρια βυθίζονταν.

Ήταν η 25η συνεχόμενη ημέρα εισροών, ένα ράλι ρεκόρ: Σήμερα τα ETFs αντιπροσωπεύουν 2.624,7 τόνους χρυσού, ο μεγαλύτερος όγκος στην ιστορία.

Μετά από μια ισχυρή άνοδο 18% πέρυσι, ο χρυσός συνέχισε το ράλι από την αρχή του 2020, με τις τιμές να φτάνουν το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Η ελκυστικότητα του χρυσού ως τοποθέτησης «καταφυγίου» ενισχύθηκε καθώς η εξάπλωση του ιού ξέφυγε από την Κίνα, δημιουργώντας απειλή πανδημίας και βραδύτερης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η Goldman Sachs Group Inc. δήλωσε ότι εάν η αναταραχή λόγω της νόσου επεκταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές ενδέχεται να κάνουν ράλι προς τα $1.850 ανά ουγγιά.

Η τιμή spot του χρυσού είναι στα $1.644,67, με ημερήσια κέρδη 0,6%. Άγγιξε τα $1.689,31 τη Δευτέρα.

Μια παγκόσμια ύφεση είναι πιθανή αν ο κορωναϊός γίνει πανδημία, σύμφωνα με τον Μαρκ Ζαντί, επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s. Οι πιθανότητες ενός κακού σεναρίου για τη Moody’s έχουν αυξηθεί στο 40%, από 20%, ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής.

Η απειλή μιας παρατεταμένης κάμψης της ανάπτυξης λόγω της επίδρασης του ιού μπορεί να κρατήσει της τιμές του χρυσού ψηλά, εκτιμά και η Morgan Stanley.

Οι περαιτέρω εισροές σε ETF είναι αναμενόμενες, εφόσον τα πραγματικά επιτόκια παραμείνουν αρνητικά.

Το ενδιαφέρον για το χρυσό επεκτείνεται και στη λιανική αγορά με αγορές νομισμάτων και κοσμημάτων.