Όλο και πιο νευρικοί απέναντι στις προοπτικές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εμφανίζονται οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου κινήθηκαν σε πιο απογοητευτικά από τα αναμενόμενα επίπεδα, ειδικά δε, και σε σχέση με τις εξαιρετικές επιδόσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως, η τελευταία μηνιαία επισκόπηση της Bank of America, έδειξε πως το 71% των διεθνών fund managers εκτιμά πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες. Στην προηγούμενη, αντίστοιχη επισκόπηση της BofA, τον Ιούλιο, το ποσοστό βρισκόταν στο 66%.

Παράλληλα το 29% περιγράφει τις ευρωπαϊκές μετοχές ως υπερτιμημένες, κάτι που σημαίνει πως περιμένουν διόρθωση τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και ο απολογισμός των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Morgan Stanley, αν και το 44% των ευρωπαϊκών εταιρειών κινήθηκε άνω των προσδοκιών, ένα εξίσσου υψηλό 30% παρουσίασε επιδόσεις κατώτερες των αναμενόμενων.

Με βάση και τα στοιχεία αυτά, τα κέρδη ανά μετοχή για τις εισηγμένες ευρωπαϊκές εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 1,8% κατά μέσο όρο για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Οι τεχνολογικές εταιρείες θα κινηθούν αρκετά καλά με μέσο όρο ετήσιας αύξησης των κερδών ανά μετοχή στο 13,8%, όμως οι ενεργειακές θα καταγράψουν «βουτιά» στα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 29,7%.

Θυμίζουμε πως ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει αυξηθεί περίπου κατά 7% από τις αρχές της χρονιάς και στη συνεδρίαση της Τρίτης υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και πέντε εβδομάδες, καθώς οι αγορές διεθνώς κινήθηκαν νευρικά υπό την σκιά των φόβων για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Πάντως, στην έκθεση της BofA επισημαίνεται το βελτιωμένο κλίμα μεταξύ των θεσμικών παικτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ευρύτερα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 31% των διεθνών fund managers δεν περιμένει πλέον ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 14% που εξέφραζε την ίδια αισιόδοξη άποψη στην επισκόπηση του Ιουνίου. Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία, ήτοι ένα 60%, εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή μια ύφεση και μάλιστα πριν τα τέλη της φετινής χρονιάς, κυρίως υπό το βάρος των αυξημένων επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη 

Πού και γιατί ενδιαφέρονται να επενδύσουν οι Ισπανοί στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ