Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του μήνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,50% και να βρίσκεται στις 889,33 μονάδες. Παρά τις πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η αγορά έκλεισε στη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 10%.

Οι εισηγμένες λόγω των ευνοϊκών συνθηκών και των καλύτερων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν σε σχέση με το περσινό τελευταίο εξάμηνο, προχώρησαν σε άντληση κεφαλαίων τα οποία έφτασαν κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3 δισ. ευρώ Τρ. Πειραιώς, 800 εκατ. ευρώ Alpha Bank, 200 εκατ. ευρώ ομόλογο Motor Oil, 100 εκατ. ευρώ ομόλογο Costamare, 60 εκατ. ευρώ Αεροπορία Αιγαίου, 3 εκατ. Τζιρακιάν) χωρίς σε αυτά τα μεγέθη να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς εκδόσεις ομολόγων των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Τρ. Πειραιώς κ.λ.π.) γεγονός που δείχνει μεν ισχυρό ενδιαφέρον για την Αγορά ελληνικού ρίσκου, έχει όμως επιπτώσεις στη ρευστότητα της υποκείμενης Αγοράς.

Η κόπωση που απόλυτα φυσιολογικά διαπιστώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν συνάδει με την ένταση των επιχειρηματικών νέων που διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον των επενδυτών και σταδιακά η αγορά θα ενσωματώνει τις πλούσιες εξελίξεις που επιφυλάσσει ο Ιούλιος για την οικονομία. Η πρώτη πολύ σημαντική εξέλιξη,  είναι η τελική έγκριση και η ουσιαστική έναρξη υλοποίησης,  του ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Μετά από αυτό το στάδιο, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος για την εκταμίευση των 4 δισ. της προκαταβολής μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Επίσης, εντός Ιουλίου  θα υπογραφεί η επιχειρησιακή συμφωνία του προγράμματος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν,  η οποία θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ,  που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις.

Αυτό που προβληματίζει μέχρι στιγμής τους ανθρώπους της αγοράς για τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι λόγω της πολύ μειωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας παραβιάζονται με χαρακτηριστική ευκολία, οι στηρίξεις των δεικτών, αναγκάζοντας τους αναλυτές να αναπροσαρμόσουν τις τεχνικές τους εκτιμήσεις ενώ είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι λίγες εβδομάδες πριν, οι αναλυτές, στην συντριπτική τους πλειονότητα, προέβλεπαν την άμεση κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τετραψήφια νούμερα και τώρα τον βλέπουν να μην μπορεί να ανακτήσει ούτε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη 0,56% και να βρίσκεται στις 2.152,25 μονάδες με την ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Εθνική, Jumbo και ΟΠΑΠ να σημειώνουν κέρδη άνω του 1% και την ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνας, ΔΕΗ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Aegean να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με ήπια πτώση η Alpha Bank, η οποία πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ κλειδώνει στο 1 ευρώ. Ακολουθούν ήπια πτωτικά η Τέρνα Ενεργειακή και η Eurobank με τον ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Coca Cola και ΕΧΑΕ να είναι προς στιγμής αμετάβλητες.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη χάθηκαν εν σειρά οι στηρίξεις στις 903 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 895 και 885 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 873, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 840 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις στις 919, 950 και 1013 μονάδες. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, αποτελεί παρελθόν τόσο η ζώνη στήριξης 2188 – 2177 από όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, όσο και η επόμενη στήριξη στις 2145 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Η αμέσως επόμενη στήριξη στις 2138, 2100 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 2216, 2230 και 2240 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι 2300 μονάδες, θα μπουν στο στόχαστρο των αγοραστών.

Διαβάστε ακόμη:

«Τέλος χρόνου» για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

River West Open: Η επέκταση των 30 εκατ. στο mall του Κηφισού έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό

ΦΠΑ 24% στις αγορές μέσω internet από το εξωτερικό