Αρνητικά ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να είναι στις 816,26 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,13% με τους επενδυτές να προσπαθούν και σήμερα στο άνοιγμα της συνεδρίασης να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις που συνεχίζουν να βγαίνουν για Τρίτη ημέρα μιας και λόγω του διεθνούς κλίματος χαρτοφυλάκια του εξωτερικού προχωρούν σε risk off παγκοσμίως.

Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως και ειδικά του δεκαετές ομολόγου της Αμερικής το οποίο ξεπέρασε χτες το 1,5% σε απόδοση καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου της FED ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε πληθωριστικές πιέσεις έχουν οδηγήσει τις αγορές παγκοσμίως σε ρευστοποιήσεις λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ότι οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών πιθανόν να αλλάξουν και να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε άνοδο των επιτοκίων. . Ωστόσο, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με δεδομένα τα περιοριστικά μέτρα που εξακολουθούν να υφίστανται στην χώρα, η Wood βλέπει ένα πολύ ισχυρό φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα καθώς και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως σημειώνει το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο, κυρίως χάρη στον κλάδο των κατασκευών και των υπηρεσιών, ενώ η σύνθεση των κερδών του δείκτη κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την διόρθωση την αγορά είναι η πρόσφατη αλλαγή  στην στάθμιση της Χώρας μας στις Αναδυόμενες Αγορές η οποία θα αυξηθεί από το 0,20%, στο 0,22% στο FTSE / Russell Emerging Markets, εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών στην Κίνα, την Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία.

Συνολικά οι εισροές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη, θα ανέλθουν στα $57 εκατ. και οι εκροές στα $9 εκατ. δολάρια. Οι εισροές αφορούν τους τίτλους των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή και οι εκροές τη μετοχή του ΟΤΕ. Οι Ελληνικές συμμετοχές θα αυξηθούν από τις 9, σε 11 μετοχές.

Για τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι οι εισροές θα διαμορφωθούν στα $37,88 εκατ., για την Τέρνα Ενεργειακή στα $19,07 εκατ. και οι εκροές στη μετοχή του ΟΤΕ εκτιμώνται σε $3,87 εκατ. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της Αγοράς, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021. Τεχνικά τώρα και όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 795 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 805 – 810 μονάδων, οι 900 μονάδες δείχνουν εφικτός στόχος για τους αγοραστές, αν σε αυτή την κίνηση υπάρξει και η ανάλογη “χορηγία” από τις Διεθνείς Αγορές.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει πτώση 0,34% και είναι στις 1.957,65 μονάδες η Ελλάκτωρ με 2,46% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά η Πειραιώς, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Εθνική Τράπεζα με 1,58% και ακολουθούν η Aegean με 1,44%, o Τιτάνας με 1,23%, τα ΕΧΕ με 1,17% και η Βιοχάλκο με 1,04% ενώ ήπια πτωτικά κινούνται η Alpha Bank, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Alpha Bank, Σαράντης, ΟΛΠ και Φουρλής με την Coca Cola και τα Ελληνικά Πετρέλαια να είναι αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΤ: Θα οπλίσει ξανά το νομισματικό «μπαζούκας»; – Οι ειδικοί απαντούν (Γραφήματα)

Ξενοδόχοι: «Κοντά, αλλά και μακριά η σεζόν του 2021» – Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός

Οι… τυχεροί της εφορίας: Ποιοι θα δουν τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου