Αγορές

ΧΑ: Διέκοψε το ανοδικό σερί – Διατήρησε τις 800 μονάδες

  • Χρήστος Λαΐνας


Η αγορά θα δώσει το πρώτο τεστ της βιωσιμότητας του ανοδικού momentum μόλις καλυφθούν οι ανάγκες κεφαλαίων για την αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και ομολογιακών εκδόσεων

Αρνητικά έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να ολοκληρώνει τελικά τη συνεδρίαση με απώλειες 0,24% στις 815,10 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις των κερδών των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων από τους επενδυτές σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που επικράτησε από το μεσημέρι και μετά τόσο στις Ευρωπαϊκές αγορές όσο και στα futures των Αμερικάνικων αγορών οδήγησε το χρηματιστήριο Αθηνών τελικά απώλειες και χαμηλότερο κλείσιμο από την χτεσινή συνεδρίαση.

Με τον Τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί και να εμφανίζει έντονη δραστηριότητα με τις τιτλοποιήσεις που ανακοινώνονται καθώς και την επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είναι εμφανές ότι έχει τραβήξει ρευστότητα από την υπόλοιπη αγορά με αποτέλεσμα να έχει θέσει τις τελευταίες ημέρες σε δεύτερο πλάνο τίτλους που είχαν στηρίξει την αγορά το προηγούμενο διάστημα. Και μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να είναι αυξημένη, γεγονός που κρίνεται θετικά από τους εγχώριους αναλυτές, εντούτοις το ήμισυ του όγκου της αγοράς έχει διακινηθεί από την Alpha Bank και τη Eurobank (κάτι που συνέβη και χτες), επιβεβαιώνοντας ότι οι κινήσεις σε άλλους τίτλους έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Η αγορά θα δώσει το πρώτο τεστ της βιωσιμότητας του ανοδικού momentum μόλις οι ανάγκες κεφαλαίων για την κάλυψη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (Aegean, Τράπεζα Πειραιώς) και ομολογιακών εκδόσεων (Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank) εμφανιστούν. Εάν “ανακυκλωθούν” κεφάλαια, τότε η αδυναμία του χρηματιστηρίου Αθηνών θα διαδεχτεί την τρέχουσα θετική συγκυρία. Σε διαφορετική περίπτωση και στο βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις, η περιοχή στις 840 μονάδες συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το Γενικό Δείκτη.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε απώλειες 0,2% και έκλεισε στις 1.960,27 μονάδες η Τράπεζα Πειραιώς με 3,16% έκλεισε με τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα με 2,1% και η Ελλάκτωρ με 1,28% με τις Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Τιτάνας να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος η Λάμδα με 2,18% και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% Aegean, ΔΕΗ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν η Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Φουρλής με την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη.

Ο τζίρος ανήλθε στα 79,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 49,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 43 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Αναδίπλωση Βακάκη με υιοθέτηση… προς το παρόν του click inside

Ποιοι «κόφτες» θα ισχύουν για το μέτρο των αναστολών τον Μάρτιο – Τι θα ισχύσει για ΦΠΑ και τζίρο

Αυτή είναι η start up που πατούν «γκάζι» οι Μπιλ Γκέιτς και Ρόμπερτ Ντ. Τζούνιορ

Απόρρητο Απόρρητο