Οριακά ανοδικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκλήρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη 0,06%, στις 895,71 μονάδες. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δείχνει αδυναμία παρά το θετικό κλείσιμο να υπερβεί τις 900 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου η υψηλή μεταβλητότητα και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της.

Η επιτυχής διάσπαση των 900 μονάδων δεν μπορεί να επιτευχθεί με τόσο μικρή συναλλακτική δραστηριότητα, με τον σημερινό όγκο συναλλαγών να είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων συνεδριάσεων αν αφαιρέσουμε το πρωινό πακέτο που έγινε στην Eurobank συνολικού ποσού 7 εκατομμυρίων ευρώ, με αυτό το μοτίβο των συναλλαγών πάντως να συνεχίζεται πιθανότατα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης και να οδηγήσει και τους όγκους συναλλαγών και την αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα είναι τα εταιρικά αποτελέσματα με τους επενδυτές να περιμένουν σήμερα την Τράπεζα Πειραιώς και αύριο τον ΟΤΕ πριν την έναρξη της συνεδρίασης και την Εθνική με το κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι απουσιάζει το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από τις δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ενώ αυτές οι κινήσεις στηρίζουν τα τρέχοντα επίπεδα, την ώρα μάλιστα που η αγορά χρειάζεται και τις εσωτερικές διορθώσεις για να αποφορτίσει τους ταλαντωτές και να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

Αυτό που ανησυχεί τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια και αυτή την στιγμή δεν τοποθετούνται στην αγορά, εκτός βέβαια της πορείας της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, είναι αυτό που αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Citibank η οποία αλλάζει τη στάση της σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των μετοχών, κυρίως λόγω των εκτιμήσεών της για αντιστροφή του ράλι παγκοσμίως στα ομόλογα και στην έλευση του sell-off, στέλνοντας “σήμα κινδύνου” στους επενδυτές που ποντάρουν στη συνέχιση του re-rating των αποτιμήσεων ενώ σε όσον αφορά την Ελλάδα και τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,6x, ενώ για το 2022 αναμένεται να υποχωρήσει στο 9,2x, σύμφωνα με τη Citi.

Τα κέρδη ανά μετοχή στις ελληνικές μετοχές αναμένεται φέτος – αντίθετα με προηγούμενες προβλέψεις της – να υποχωρήσουν κατά 6,8% πριν εκτιναχθούν κατά 37,6% το 2022 σημειώνοντας την υψηλότερη αύξηση διεθνώς.

Στα επίπεδα του 3,6% διαμορφώνεται παράλληλα η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείται στο 3%, 1,3% και 1,9% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η ΔΕΗ με άνοδο 1,77%, η Coca Cola με 1,58% και η Μυτιληναίος με 1,1% ήταν αυτές που κράτησαν την αγορά με θετικό πρόσημο και ακολούθησαν ήπια ανοδικά ο Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Alpha Bank.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 5,69% και ο ΟΤΕ με 1,6% και ακολούθησαν ήπια πτωτικά η Λάμδα, Eurobank, ΕΛΧΑ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΣΑΡΆΝΤΗΣ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ με την Πειραιώς, Εθνική και Aegean να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 42,99 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 28,1 εκατομμύρια τεμάχια ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,39 εκατομμύρια τεμάχια συνολικής αξίας 7,67 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΔΔΗΕ: Μάχη των συνεργείων για την ηλεκτροδότηση στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια

Ποιες αλυσίδες πολυτελείας ετοιμάζουν απόβαση στην Ελλάδα

Jumbo: Πυρά Βακάκη κατά μεταφορικών εταιρειών – Η κίνηση «ματ» που τον έσωσε