Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΔΔΗΕ: Μάχη των συνεργείων για την ηλεκτροδότηση στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια

  • Μαριάννα Τζάννε


Σταδιακή η αποκατάσταση - Μια γραμμή Μέσης Τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδαμών, έχει υποστεί ολική καταστροφή - «Έσκασε» μετασχηματιστής υψηλής τάσης, λένε οι πρώτες εκτιμήσεις - Τι απαντά η εταιρεία

Στην αποκατάσταση των σοβαρών υλικών ζημιών στην υποδομή του διαχειριστή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), μετατοπίζεται το βάρος των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ηλεκτροδότηση των περιοχών που έκαψε το πύρινο μέτωπο της φωτιάς.

Συνολικά προβλήματα αντιμετώπισαν έξι γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, οι οποίες επηρέαζαν περίπου 50.000 καταναλωτές. Με την κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ επανηλεκτροδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι 5 γραμμές καθώς και κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ.

Μια γραμμή Μέσης Τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδαμών, έχει υποστεί ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται η αντικατάσταση 230 στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης, εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης και αντικατάστασης σε 10 περίπου χιλιόμετρα Δικτύου Μέσης Τάσης, 33 υποσταθμούς Μέσης Τάσης και 30 χιλιόμετρα Δικτύου Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές Χαμηλής Τάσης.

Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 200 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.

Την ίδια στιγμή μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν τα συνεργεία και στην Εύβοια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, στην περιοχή έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι 4 οικισμοί και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Με προγραμματισμένες διακοπές αντιμετωπίζεται και η βλάβη που προκλήθηκε προχθές σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ΚΩ-Κάλυμνο.

Νωρίτερα σήμερα διακοπές είχαμε στο κέντρο της Αθήνας και το Περιστέρι, οι οποίες όμως έχουν αποκατασταθεί.

Σχετικά με την φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες από αστυνομικές πηγές για τα αίτια της πυρκαγιάς και πιθανή έκρηξη σε μετασχηματιστή της μέσης τάσης, αρμόδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ότι αν υπήρξε έκρηξη ή άλλη καταστροφή σε εξοπλισμό, ο διαχειριστής δεν θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσει τα κυκλώματα που είχαν βγει λόγω της φωτιάς εκτός συστήματος και επανήλθαν χθες το βράδυ.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί, όπως αναφέρεται έγινε επιθεώρηση στις Γραμμές Μεταφοράς και δεν εντοπίστηκαν σημαντικές φθορές. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ αρμόδια να εντοπίσει τα αίτια της πυρκαγιάς είναι μόνο η Πυροσβεστική με το πόρισμά της.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο: Αυτοί είναι οι 5 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές (pics)

Ποιες αλυσίδες πολυτελείας ετοιμάζουν απόβαση στην Ελλάδα