Με επιφυλακτική άνοδο ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,47% και να βρίσκεται στις 953,82 μονάδες. Οι επενδυτές προχωρούν με μια πρώτη αποτίμηση της στάσης της Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης  διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ για το ελληνικό αξιόχρεο ενώ προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών(outlook) της χώρας σε θετικές από σταθερές, κάτι που ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση σε “ΒΒ+”, δηλαδή ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

O οίκος επισημαίνει ότι αναμένει συνέχεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2022 με ρυθμό 4,1% ενώ αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και το 2023. Η Fitch ήταν ο πρώτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα “ΒΒ” με σταθερές προοπτικές. Στο μεταξύ, ο S&P και η DBRS αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία στην ίδια βαθμίδα και θετικές προοπτικές. Με την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, η Fitch εναρμονίζεται ουσιαστικά με τους άλλους δυο οίκους. Η Moody’s υπολείπεται κατά μια βαθμίδα.

Σχετικά με την μέχρι τώρα κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και με το τι αναμένουμε για τις επόμενες συνεδριάσεις φαίνεται ότι η αγορά έχει αρχίσει να αποτιμά στις εισηγμένες όλα αυτά τα θετικά νέα που από ανακοινώνονταν από πέρυσι είτε αυτά αφορούσαν συγκεκριμένες εισηγμένες είτε όλη την οικονομία. Με το ξεκίνημα της χρονιάς, ξεκινάει άμεσα η εκταμίευση του πρώτου πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης (3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ) ενώ μέσα στον Ιανουάριο ξεκινούν οι διαγωνισμοί έργων υποδομών, που εκτός από την ενίσχυση των εργασιών των κατασκευαστικών εταιρειών, αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην αύξηση της ζήτησης και σε άλλους κομβικούς κλάδους της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη “Omicron” φαίνεται λιγότερο επιθετική, ως προς την νοσηρότητά της, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ευρύτερων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, βελτιώνοντας το βαθμό πρόβλεψης για την χρονιά. Όσο για τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, οι πρώτες ενδείξεις από το λιανεμπόριο ήταν ενθαρρυντικές, καθησυχάζοντας τις αρχικές επιφυλάξεις.

Σε ότι αφορά στο ράλι των Τραπεζών, οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν σε νέα που σχετίζονται με την ικανοποιητική πορεία των τιτλοποιήσεων, στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και στην ανοδική τάση που παρατηρείται σε μετοχές Ευρωπαϊκών Τραπεζών από την αρχή του έτους, γεγονός που άνοιξε την ψαλίδα των αποτιμήσεων, δικαιολογώντας μια καθολική κίνηση προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Οι Τράπεζες είναι ο κλάδος κλειδί για την μέχρι τώρα πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών μιας και μέχρι την σημερινή συνεδρίαση τρέχει με απόδοση 11,84% από τις αρχές του έτους, με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και με στόχο καταρχάς τις 740 μονάδες που είναι ο φιλόδοξος στόχος των long χαρτοφυλακίων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης καταφέρνοντας να διατηρήσει την ζώνη των 950 μονάδων συνεχίζει να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1000 μονάδες. Σε άλλη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 934 – 930, 913, 904 – 900, 895 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 876 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 865 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια μέχρι τις 2366 – 2390 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2240, 2231 2200, 2176, 2161, 2150 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2132, 2120, 2101 (gap), 2098 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2072 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,35% και βρίσκεται στις 2.299,75 μονάδες ο Μυτιληναίος με 1,02% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο με τον ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Εθνική, Πειραιώς, Jumbo, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Aegean, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΤΕ, Quest και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν ήπια ανοδικά. σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες ο Τιτάνας, Motor Oil, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Νέοι συντελεστές και εκπτώσεις παρά τις αυξήσεις αντικειμενικών

Η Εθνική Τράπεζα βγαίνει στις αγορές, ο Μυτιληναίος κέρδισε την Ιmerys, η United βγάζει ομόλογα και η TUI… πάει Ρόδο

Αναζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν: 40.000 κενές θέσεις εργασίας πληροφορικάριων και τεχνιτών