Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,31%, στις 900,65 μονάδες.

Η αγορά, για άλλη μια συνεδρίαση, έδειξε αδυναμία να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση και να ξεφύγει από τη ζώνη των 900 με 910 μονάδων όπου έχει κάνει συσσώρευση όλο τον Μάιο, με τους επενδυτές να συνεχίζουν το άτυπο rotation σε δεικτοβαρείς μετοχές με αποτέλεσμα εισηγμένες οι οποίες δεν έχουν αυτή τη στιγμή κάποια επιχειρηματικά νέα μπροστά τους να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Αυτές οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων είναι φυσιολογικό να προκαλούν νευρικότητα στην αγορά, με τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών πιέζοντας την αγορά για να εισέλθουν ξανά σε πιο ελκυστικά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, τα πιο μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας είτε επιχειρηματικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί όπως η μεταβίβαση του Ελληνικού στην Λάμδα, οι αυξήσεις κεφαλαίου στην Aegean και στην Ελλάκτωρ, είτε ανακοινώσεις που θα επηρεάσουν την ροή κεφαλαίων στην Ελληνική χρηματαγορά όπως η αξιολόγηση της Moody’s την επόμενη Παρασκευή.

Οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών προβλέπουν ότι ο οίκος θα ακολουθήσει τον S&P και τη Fitch και θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας με αποτέλεσμα να έρθει πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση τόσο από τον FTSE Russel όσο και από τον MSCI για την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου Αθηνών σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη αγορά, όπου κατατάσσεται σήμερα.

Παρά τη συσσώρευση η οποία λαμβάνει χώρα όλον αυτόν τον μήνα οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο είναι θετικές, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι αστάθμητοι παράγοντες των εμβολιασμών και του τουρισμού πάψουν να επηρεάζουν την οικονομία.

Σαφώς αυτό που θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη είναι η επανεκκίνηση χωρίς προβλήματα του τουρισμού, ενός κλάδου δηλαδή που συμβάλει άμεσα και έμμεσα στην ελληνική οικονομία έως και το 30% του ΑΕΠ. Το πόσο ομαλή θα είναι η σεζόν θα κρίνει σαφώς και τα επίπεδα ανάπτυξης και τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,35%, στις 2.180,59 μονάδες, η Εθνική με 1,62%, η Jumbo με 1,31%, ο Τιτάνας με 1,17%, η Coca Cola με 1,1% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με τα ΕΧΑΕ και την Βιοχάλκο να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος η ΔΕΗ και η Aegean με 2,33% και 2,16% αντίστοιχα σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση με την ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Eurobank να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν ο ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Πειραιώσμ, Μυτιληναίος, Φουρλής και Alpha Bank με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει αμετάβλητη.

Ο τζίρος ανήλθε στα 61,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 35,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα 

Μείον 70% στο τετράμηνο του 2021 η επιβατική κίνηση με 1,66 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας 

Γαλάζια σημαία: 545 ελληνικές παραλίες βραβεύτηκαν – Δείτε ποιες  

Χ.Α: Oριακή άνοδος με χαμένα τα πρωινά κέρδη