Το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από οκτώ «βασανιστικά» χρόνια, τα οποία κύλησαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, εντέλει κατάφερε να επιστρέψει στο ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων και να αποχαιρετίσει την εβδομάδα από τετραψήφια επίπεδα. 

Κι αυτό το επίτευγμα οφείλεται εν πολλοίς στο εντυπωσιακό ράλι του Ιανουαρίου (άνω του +9%), το οποίο με οδηγό τις τράπεζες και αρκετά blue chips έχει συνδράμει τα μέγιστα στην ολική επαναφορά του Γενικού Δείκτη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες εμφανίζουν κέρδη άνω του 16% από τις αρχές του έτους, η Ελλάκτωρ κάνει άλμα 25%, η Mytilineos ενισχύεται κατά 14%, ο Titan σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν 18%, η ΔΕΗ αυξάνεται κατά 10,5% κ.ο.κ. Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι ορισμένες μεταβολές και στις μετοχές μεσαίας ή μικρής κεφαλαιοποίησης.

Απουσιάζουν τα «βαριά» χαρτιά

Οι 1.000 μονάδες, όπως πιστοποιούν τα παραπάνω στοιχεία, έχουν πολλούς «πρωταγωνιστές». Όμως, σ΄ αυτούς δεν συγκαταλέγονται τα τρία πιο «βαριά» χαρτιά της αγοράς. Δηλαδή η Coca – Cola, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ -οι εισηγμένες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση σ΄ όλο το ταμπλό (8,1 – 6,3 – 4,9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα). 

Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Coca – Cola βρίσκεται μόλις στα 22 ευρώ, εμφανίζοντας απώλειες της τάξης του 1,6% μέσα στο 2023, αλλά και κάμψη 25% μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Κι αυτό, παρότι έχει βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη και έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην πρόσφατη απώλεια της ρωσικής αγοράς. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΤΕ, παρότι «τρέχει» ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, είναι «κολλημένη» από τις αρχές του έτους στη ζώνη των 14 – 15 ευρώ (μόλις +2,8% μέσα στο 2023), κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μια σειρά φημολογιών για τις προθέσεις της μητρικής Deutsche Telekom.  

Στο ίδιο πλαίσιο, η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο «ασθενικό» +2,8% μέσα στον Ιανουάριο (ενώ ο Γενικός Δείκτης είναι άνω του 9,2%), με την αγορά να περιμένει μάταια να αποτυπωθούν στο ταμπλό τα μεγάλα οφέλη από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και η κυρίαρχη θέση στο πεδίο του διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Πότε θα «ξυπνήσουν»

Οι τρεις παραπάνω μετοχές, οι οποίες κάποτε ήταν οι βασικές «πρωταγωνίστριες» σε κάθε ανοδική κίνηση, σήμερα υπο-αποδίδουν και έχουν τεθεί στο περιθώριο, μην συμμετέχοντας στο μεγάλο «comeback» της ελληνικής αγοράς. 

Όμως, αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Έτσι, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή στο μέλλον, «ποντάροντας» στο πότε ακριβώς θα καταφέρουν να «ξυπνήσουν» και να πηδήξουν στο «άρμα» της ανοδικής κίνησης. Μια πρώτη ευκαιρία, αναμφίβολα, αποτελούν οι δημοσιεύσεις των οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου (εντός Φεβρουαρίου). 

Σε κάθε περίπτωση, τα «βαριά» χαρτιά της αγοράς θεωρείται απίθανο να μην ακολουθήσουν -κάποια στιγμή- την πορεία ανάκαμψης του Γενικού Δείκτη. Ιδίως, αν αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις, ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε καθοδική τροχιά, η οικονομία συντηρήσει τον ανθεκτικό της χαρακτήρα, τα εταιρικά μεγέθη παραμείνουν θετικά και η χώρα αποφύγει την πολιτική αβεβαιότητα. 

Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να αναλογιστεί πού θα βρισκόταν σήμερα ο Γενικός Δείκτης, εφόσον οι εν λόγω δεικτοβαρείς μετοχές λάμβαναν μέρος στο πρόσφατο ράλι…

Μια πρώτη απάντηση… πήραμε την Παρασκευή, όταν οι μετοχές του Ομίλου Viohalco, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν μείνει πιο πίσω, εμφάνισαν κέρδη 3,7% και βοήθησαν την αγορά -στο πλαίσιο του rotation– να πορευτεί άνω των 1.010 μονάδων. 

Διαβάστε επίσης:

Οι βασιλικοί οίκοι και η χρυσή γκαρνταρόμπα τους – Πόσο κοστίζουν τα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ των γαλαζοαίματων (pics + vid)

Οικογένεια Παυλίδη: Πώς οι «βασιλιάδες του μαρμάρου» πούλησαν το στέμμα τους (pics)

Αυτά είναι τα έντομα που υπάρχουν στις τροφές που τρώμε – Οι φάρμες εντόμων έρχονται από το μέλλον