Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Πατάει» τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

  • Χρήστος Λαΐνας


Κέρδη σημειώνει ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης - Με ήπιες απώλειες η Ελλάκτωρ, Aegean, Motor Oil, Τιτάνας, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα

Θετικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,21% και να βρίσκεται στις 900,63 μονάδες, επίπεδο που είχε να δει από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα τριμήνου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τα καλά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα να στηρίζουν την άνοδο στις ΗΠΑ και με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις αυτή την άνοδο.

Μεγάλο αγκάθι όμως αποτελεί η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με τα όποια ανοδικά “τινάγματα” να οφείλονται στο συνεχιζόμενο “rotation”, που εξαντλείται στα στενά όρια της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

Άλλωστε είναι εμφανές ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει διαφοροποιηθεί θετικά από την υπόλοιπη αγορά όπου ισχυροί παίκτες με διακριτικό και μεθοδικό τρόπο χτίζουν θέσεις στις τέσσερις συστημικές με εντολές που «κυκλικά» ενεργοποιούνται σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι πλέον οδηγός στην αγορά, μετά από πολλά χρόνια, ενώ η κίνηση είναι αργή, κάτι που συνηγορεί ότι μαζεύεται ενώ κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο (περιοχή 580 – 600 μονάδων), από τα οποία η άμεση ανοδική διαφυγή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και να ανοίξει τον δρόμο για τις 720 – 750 μονάδες.

Τεχνικά για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η πλησιέστερη στήριξη στις 563 και οι αμέσως επόμενες στις 557 – 552 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 551 (ημερήσιο “stop long”) και 541 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 541 μονάδων, θα επαναφέρει τον απόλυτο έλεγχο στους “sellers”.

Θετική ένδειξη, αν επιβεβαιωθεί, το χτεσινό κλείσιμο υψηλότερα των 578 – 579 μονάδων το οποίο ανοίγει “παράθυρο ευκαιρίας” για κίνηση προς τις 600 και 655 μονάδες. Με τα παραπάνω δεδομένα, το Ελληνικό αφήγημα συνεχίζει να έχει την ελπιδοφόρα προοπτική του, χρειάζεται όμως τους κατάλληλους καταλύτες, για να οδηγήσει στη μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ ή και νωρίτερα ίσως, με την κατάλληλη ‘ετυμηγορία’ της S&P, σε σχέση με το Ελληνικό αξιόχρεο, το βράδυ της Παρασκευής η αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με τις 900 μονάδες θα οδηγήσει στο εγγύς μέλλον σε υπέρβασή τους, στο βαθμό που δεν υπάρξει επιδείνωση των παραγόντων που προκαλούν τις διεθνείς αναταράξεις.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,2% και βρίσκεται στις 2.180,77 μονάδες η Jumbo με 1,98% και η Εθνική με 1,08% σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη μα την ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Σαράντης, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Coca Cola, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Eurobank να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό επίπεδο με ήπιες απώλειες η Ελλάκτωρ, Aegean, Motor Oil, Τιτάνας, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Υπενθυμίζουμε ότι την προσεχή Παρασκευή 22/10 αναμένεται η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την S&P (“BB” με θετικές προοπτικές).

Ακολουθεί η ανακοίνωση της MSCI για την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου (η Société Générale προβλέπει δύο προσθήκες, ΕΤΕ – ΔΕΗ και διαγραφή της Jumbo), ενώ στις 19/11 αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s (“Ba3” με σταθερές προοπτικές). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση της Moody’s, καθώς υπολείπεται των άλλων Οίκων κατά μία βαθμίδα.

Διαβάστε ακόμα:

Βitcoin: Σημαντικά κέρδη στη επίσημη πρώτη του EFT – Ξεπέρασε το $1 δισ. η αξία συναλλαγών

Νέα ευκαιρία για επανένταξη στις 100-120 δόσεις

Σκρέκας: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει το κόστος ενέργειας