Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,85% και να κλείνει στις 886,72 μονάδες και με την αγορά παρά το θετικό ξεκίνημα που την έστειλε άνω των 900 μονάδων να υποκύπτει στους πωλητές επιβεβαιώνοντας την αδυναμία του να ακολουθήσει το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς την τελευταία ώρα της συνεδρίασης παραδόθηκε στις πιέσεις που δέχτηκαν οι κλάδοι της ενέργειας και των μεταλλευμάτων.

Μάλιστα κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης επικράτησε εικόνα “mini sell off”, με αποτέλεσμα, πριν τις τελικές δημοπρασίες, οι πτωτικές μετοχές να είναι, περίπου, τριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε στο φίνις, ενώ το μίνι ξεπούλημα αύξησε και την καθαρή αξία των συναλλαγών.

Αυτό που προβληματίζει την εγχώρια αγορά πλέον είναι το κατά πόσο μπορεί να ανακόψει τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές από τον ενεργειακό και μεταλλευτικό κλάδο και να βάλει ένα στοπ πριν από τη δοκιμασία των κρίσιμων 880 μονάδων.

Εάν συνεχίσουν οι πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει δείξει ότι μπορεί να αναπτύξει τις αντοχές εκείνες που θα ανακόψουν την πτώση, έτσι προφανώς θα επαναλάβει το μοτίβο της αναδίπλωσης προς τις 850 μονάδες το οποίο και ακολουθεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Είναι εμφανές ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν έχουν την διάθεση να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μιας και αυτό που τους απασχολεί είναι εάν θα υπάρξει μια μεγάλη διόρθωση στις κύριες αγορές του πλανήτη, επηρεάζοντας σαφώς και την περιφερειακή ελληνική.

Άλλωστε όπως σχολιάζουν ξένοι αναλυτές αυτό που λείπει από την αγορά είναι τα φρέσκα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν χωρίς φειδώ στα τρέχοντα επίπεδα και θα τροφοδοτήσουν την αναρρίχηση προς τις 950 μονάδες ή και υψηλότερα.

Και ο “τόπος καταγωγής” αυτών των νέων κεφαλαίων προφανώς είναι το εξωτερικό, αρκεί να αρθεί η ανησυχία για το κύμα αυξήσεων των τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη (όπως και στην Ελλάδα), κάτι που φάνηκε και στον υψηλό δεκαετίας πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο, αλλά και στην ταυτόχρονη εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία δεν αποκλείεται να φέρει νέα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “οι επιλεκτικές κινήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με τις Εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο, όμως δεν υπάρχει και μεγάλη αισιοδοξία για το αν ο Δείκτης θα επιχειρήσει την ανοδική διαφυγή, ιδιαίτερα όσο παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, η καθαρή αξία συναλλαγών και ταυτόχρονα εντείνονται οι ανησυχίες για τα υψηλά λειτουργικά κόστη των Βιομηχανιών”.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες κατά 0,68% και στις 2.142,80 μονάδες, η Jumbo και ο ΟΠΑΠ με 1,59% και 1,34% αντίστοιχα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο με την Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Coca Cola να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Βιοχάλκο με 4,1% με Μυτιληναίο, ΔΕΗ και ΕΛΧΑ να καταγράφουν πτώση άνω του 3% ενώ ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Εθνική, Aegean, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Λάμδα, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Τιτάνας έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%. Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ακολούθησαν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 95,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Η ΔΕΗ προχώρησε στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου, με την εταιρεία να αναφέρει ότι στα 471,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα επαναλαμβανόμενα EBITDA για το α΄ εξάμηνο του έτους σε σχέση με τα 457,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,19 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 2,25 δισ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 20120, καταγράφοντας πτώση 2,5%.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί αισθητά, είμαστε σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης 

Στο σφυρί ξανά το Avenue και το «διαμάντι» του Γκερέκου στην Κέρκυρα

Efood: Μετατρέπει όλες τις συμβάσεις των διανομέων σε αορίστου χρόνου