Οι δημοπρασίες επιβάρυναν το πτωτικό κλίμα που κυριάρχησε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και οδήγησαν τελικά τον Γενικό δείκτη σε πτώση κατά 1,38%, στις 868,11 μονάδες.

Η αγορά και σήμερα έδειξε αδυναμία να κινηθεί προς το άνω άκρο της ζώνης των 880 με 900 μονάδων που έχει εγκλωβιστεί όλον αυτόν τον μήνα με αποτέλεσμα να χάσει τελικά και τις 880 μονάδες με την επόμενη στήριξη των 860 μονάδων να είναι πολύ σημαντική για την συνέχεια της ανοδικής κίνησης του Γενικού δείκτη.

Οι επενδυτές αυτή την στιγμή ζούνε μια επανάληψη των συνεδριάσεων του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς με την μεταβλητότητα να εκτοξεύεται στα ύψη και ο τραπεζικός κλάδος να είναι στο επίκεντρο των συναλλαγών.

Έτσι και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος αν και κατάφερε να κρατήσει την στήριξη των 500 μονάδων είδε την μετοχή της Εθνικής να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις συστημικές τράπεζες με -4% ενώ χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της οι συναλλαγές σε Alpha Bank και Eurobank ξεπερνούσαν το ήμισυ του συνολικού όγκου της συνεδρίασης. Για να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά θα πρέπει, όπως έγινε και με την αύξηση της Πειραιώς, ο τραπεζικός κλάδος να ανεξαρτητοποιηθεί από την αύξηση της Alpha Bank για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει τη μεταβλητότητα, να αντιδράσει και να αποκαταστήσει την παραμονή του πάνω από την περιοχή των 894 με 897 μονάδων, εάν δεν θέλει να συντηρήσει την ισχύ του καθοδικού καναλιού που μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς την πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 865 με 850 μονάδων.

Σε πιο μεσομακροπρόθεσο πλάνο όμως η εικόνα για την αγορά δεν έχει αλλάξει με τα report των ξένων οίκων να στηρίζουν την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας λόγω των θετικών προοπτικών του ταμείου Ανάκαμψης για την χώρα μας. Η Citigroup εκτιμά ότι παρόλο που η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις μεσοπρόθεσμα η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ που θα φέρει η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης θα είναι σημαντική, ενώ εκτιμά πως τη διετία 2021-2022 η ώθηση θα κινηθεί στο 10%, ενώ το 2023 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 3,9%, το 2024 στο 3,4% και το 2025 στο 3,3%.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δει σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ ύψους 12% χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η S&P εκτιμά ότι μπορεί να ξεπεράσει το 18%, η μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Αντίστοιχα σε χθεσινή της έκθεση η Goldman Sachs “ανέβασε” τις εκτιμήσεις και ενώ είχε ευθυγραμμιστεί προηγουμένως με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, για 7% σωρευτική ανάπτυξη στην επταετία, η αμερικανική τράπεζα πλέον προβλέπει πως το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να ωθήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας πάνω από 12% έως το 2026 (δεδομένου ότι το σχέδιο – δάνεια + επιχορηγήσεις – φτάνει το 19% του ΑΕΠ), που είναι και η υψηλότερη εκτιμώμενη ώθηση στην περιοχή, με την Πορτογαλία να ακολουθεί με 8% περίπου, και τις Ιταλία και Ισπανία με 5%.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε απώλειες 1,51% και έκλεισε στις 2.090,49 μονάδες ο ΟΛΠ με 1,24%, τα ΕΧΑΕ με 1,07%, η Alpha Bank με 1,05% και η ΕΥΔΑΠ με 0,12% είναι οι μόνες μετοχές που έκλεισαν με θετικό πρόσημο ενώ σε αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Βιοχάλκο με 4,8%, ο Φουρλής με 4,58% και η Εθνική με 4% ενώ με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν η Aegean, Μυτιληναίος, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Λάμδα με τις Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Σαράντης, ΔΕΗ, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν ήπια καθοδικά.

Διαβάστε ακόμα:

Πτωχευτικός Νόμος: Επιδότηση έως και 210 ευρώ στους ευάλωτους μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας

ΑΣΕΠ: Έρχονται 22.350 προσλήψεις και διορισμοί στο Δημόσιο

Επιδόματα – ΟΠΕΚΑ: Πότε γίνονται οι πληρωμές – Ποιοι παίρνουν αύξηση στο επίδομα παιδιού