Τράπεζες

Goldman Sachs: Οι ελληνικές τράπεζες σε πολυετές σημείο καμπής – Αφήνουν πίσω τους κινδύνους

  • Νίκος Μελαχροινός


Οι νέες τιμές - στόχοι για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς - Τι «βλέπει» για τα NPEs - Αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν προς την ανάπτυξη του ισολογισμού τους

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής αφήνοντας πίσω τους κινδύνους διατυπώνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει πως:

(1) η αποδοτικότητα του δείκτη ROTE θα τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα,

(2) τα NPEs να συγκλίνουν στα ευρωπαϊκά επίπεδα,

(3) το δείκτη μόχλευσης Texas να μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου 30% από περίπου 60% το 2021 μέσω τη μείωσης των NPEs και τη δημιουργία κεφαλαιακών/προβλεπτικών αποθεμάτων, και (4) τα μερίσματα να επιστρέψουν πίσω στη συζήτηση», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs σε νέο report για τον τραπεζικό κλάδο.

Οι νέες τιμές στόχοι που προτείνει είναι συστάσεις αγοράς σε Alpha Bank και Eurobank με τιμές στόχους 1,68 ευρώ (από 1,12 ευρώ πριν ) και 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ προγενέστερα) αντίστοιχα. Για την Τράπεζα Πειραιώς προτείνει ουδέτερη σύσταση με νέα τιμή στόχο 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ πριν. Τέλος για την ΕΤΕ δεν δίνει σύσταση.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ισχυρού ROTE μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων και προβλέπει ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022 και αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να μεταβούν προς την ανάπτυξη του ισολογισμού τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η αποδοτικότητα των τραπεζών πρόκειται να βελτιωθεί από το 5% κατά μέσο όρο το 2021 σε 8% το 2023, βάσει των εξής δράσεων:

– οργανικό κόστος μείωσης κινδύνου από 90 μονάδες βάσης το 2021 σε μέσο όρο 60 μονάδες βάσης κατά τη χρήση 2022-2024,

– αύξηση των δανείων κατά την περίοδο την περίοδο 2021-2024 με ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης  6,5%

– θετικές λειτουργίες άνω των 500 μονάδων βάσης την περίοδο 2021 -2024, λόγω ελέγχου του κόστους.

Επιπλέον, η ανάλυσή της Goldman Sachs επί των ιστορικών δεδομένων στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Ιταλία δείχνει ότι η επιτυχής αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής στις αποτιμήσεις.

 

Διαβάστε ακόμη:

Επιταχύνεται η συνεργασία ΑΔΜΗΕ – Euroasia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

«Πατάει φρένο» η κατανάλωση λόγω ακρίβειας – Νέο κύμα ανατιμήσεων μέσα στον Μάρτιο περιμένει η αγορά

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Το Εφετείο δικαιώνει την εταιρεία για την τιμολόγηση αερίου των ELFE