Έπειτα από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,02%, στις 913,34 μονάδες, μιας και οι πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους δεν άφησαν περιθώρια συνέχισης του σερί των προηγούμενων τριών ανοδικών συνεδριάσεων.

Όλα αυτά σε μια συνεδρίαση που αν εξαιρέσει κανείς το πακέτο στη μετοχή της Ελλάκτωρ, συνολικού ύψους 11,2 εκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά από τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Και αν το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει εισέλθει το τελευταίο δίμηνο σε μια κατάσταση αναμονής, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί στο να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στην ομολογιακή αγορά μιας και οι ελληνικοί τίτλοι σταθερού εισοδήματος είναι ανάρπαστοι στις τάξεις των επενδυτών.

Τούτο μάλιστα επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά με το reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες βάσης + mid swap (το οποίο κινείται στις 9 μ.β) δηλαδή στην περιοχή του 0,99%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 85 μ.β + mid swap, που μεταφράζεται σε απόδοση 0,94%.

Το τελικό επιτόκιο τοποθετήθηκε ακόμα χαμηλότερα και στις 82 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του 0,9%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τελικά τα 29 δισ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ. Στα ποσά που θα αντληθούν έρχονται να προστεθούν όσα αντλούνται μέσω της μετακύλισης του εντόκου (12μηνης διάρκειας), με ό,τι αυτό σημαίνει για την κεφαλαιακή ευελιξία του οικονομικού επιτελείου.

Σημειωτέον πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι κάθε λογής ενισχύσεις της οικονομίας, επιχειρηματικότητας, κοινωνίας, είχαν φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ (από Μάρτιο-Απρίλιο 2020) και αυτές χωρίς το παραμικρό ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε και αυτός με οριακές απώλειες 0,03% στις 2.219,48 μονάδες η Ελλάκτωρ με 4,36%, η Πειραιώς με 2,98%, η Alpha Bank με 2,61%, η Eurobank με 2,44% και ο Φουρλής με 2,03% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την Βιοχάλκο και την Λάμδα να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Coca Cola και Μυτιληναίος και ακολούθησαν ήπια καθοδικά τα ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Εθνική, Τιτάνας, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ με την Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 76,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 42,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 9,4 εκατομμύρια τεμάχια.