Μέσα από τις δημοπρασίες κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 912,81 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,4% μετά από μια συνεδρίαση όπου τα πρόσημα στο ταμπλό ήταν μοιρασμένα, οι επενδυτές προχωρούσαν σε επιφυλακτικές κινήσεις και η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω τη σημερινής λήξης των παραγώγων, των πακέτων που πέρασαν σε Eurobank και Motor Oil κυρίως και την αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Οίκος, η μετοχή της Πειραιώς εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap, οι μετοχές των Epsilon Net και Entersoft εισέρχονται στον FTSE Total Cap και Micro Cap, ενώ διαγράφονται οι μετοχές των Κρι Κρι, Τρ. Αττικής, MIG και Πλ. Θράκης.

Όσον αφορά τις αποδόσεις στην εβδομάδα ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61%, στις 2.207,07 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,16%, στις 1.500,21 μονάδες και ο δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη κατά 1,51%, στις 579,23 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία απόδοση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη κατά 1,3%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη κατά 1,8%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη κατά 0,36% ενώ ο δείκτης των Τραπεζών υπεραπόδωσε έναντι της αγοράς κλείνοντας με κέρδη κατά 2,7%.

Και σε αυτή την εβδομάδα η αγορά ακολούθησε το ίδιο μοτίβο των προηγούμενων εβδομάδων συνεχίζοντας την πλάγια κίνηση μέσα στο κανάλι μεταξύ των 920 με 890 μονάδων και με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιφυλακτικές κινήσεις χωρίς να ανεβάζουν την μετοχική τους έκθεση, άρα και το ρίσκο, συνεχίζοντας το άτυπο rotation στους ανοδικούς και πτωτικούς κύκλους. Μάλιστα, μερίδα των αναλυτών θεωρεί υγιή την πορεία της αγοράς μετά από την ήπια διόρθωση, ωστόσο δεν λείπει και η άλλη μερίδα που εκφράζει τον προβληματισμό της για την αδυναμία της αγοράς να αντιδράσει στο πλήθος των θετικών εκτιμήσεων για την Ελληνική οικονομία και την αγορά που δημοσιοποιούνται τελευταία. Αυτό είναι και το οξύμωρο της αγοράς, ότι δηλαδή κινείται πλάγια σε μια περίοδο που έχει εμφανιστεί πλήθος ισχυρών και θετικών καταλυτών που θα μπορούσαν να ανεβάσουν το Χρηματιστήριο σε υψηλότερα επίπεδα.

Μείζον καταλύτης φυσικά είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία, κατά τους ξένους αναλυτές, έχει εκπλήξει ευχάριστα με τις επιδόσεις της. Και δεν είναι μόνο οι παρελθούσες επιδόσεις, αλλά και οι μέλλουσες, οι οποίες είναι πολλά υποσχόμενες σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της πανδημικής κρίσης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η ΕΥΔΑΠ και η Jumbo με 3,91% και 3,66% αντίστοιχα σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν Εθνική, Eurobank, Motor Oil, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ με κέρδη άνω του 1% με την Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ και ΟΤΕ να κλείνουν ήπια ανοδικά. Στον αντίποδα και με τις μεγαλύτερες απώλειες τα Ελληνικά  Πετρέλαια με 3,725, Βιοχάλκο με 3,59%, ΕΧΑΕ με 2,28% και ΕΛΧΑ με 1,96% με την ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Λάμδα να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ ο Σαράντης έκλεισε αμετάβλητος.

Ο τζίρος ανήλθε στα 127,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 59,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Ποια ηχηρά ονόματα διεκδικούν το λιμάνι στο Ηράκλειο Κρήτης

«Πλειάδων Γη»: Πώς έφτασε στο σφυρί το συγκρότημα – «διαμάντι» στα Τρίκαλα (pics)

Στα «κάγκελα» οι διανομείς μετά την αλλαγή στις συμβάσεις που ζητεί η e-food – Τι απαντά η εταιρεία