Αγορές

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος 1,63% οδήγησε τον Γενικό Δείκτη

  • Χρήστος Λαΐνας


Zητούμενο πλέον το εάν η αγορά μπορέσει να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα και όχι να γυρίσει πάλι προς τα χαμηλά της ζώνης που έχει εγκλωβιστεί όλον αυτόν τον μήνα, δηλαδή προς τις 750 μονάδες

Με σημαντική άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών και τον Γενικό δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 787,43 μονάδες με κέρδη 1,63%. Οι επενδυτές σήμερα κατάφεραν να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και μέσα από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα οδήγησαν τον Γενικό δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων έκλεισαν με θετικό πρόσημο και δεν επαναλήφθηκε το φαινόμενο των προηγούμενων συνεδριάσεων όπου το κύριο στοιχείο ήταν το rotation μεταξύ τίτλων ανάλογα τα θετικά ή αρνητικά νέα που βγαίνουν στην αγορά.

Το ζητούμενο τώρα είναι, αν και ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει χαμηλός, να δούμε και στην αυριανή συνεδρίαση το ίδιο σκηνικό και η αγορά να μπορέσει να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα και όχι να γυρίσει πάλι προς τα χαμηλά της ζώνης που έχει εγκλωβιστεί όλον αυτόν τον μήνα, δηλαδή προς τις 750 μονάδες.

Σε αυτό δείχνει να βοηθά και ο Τραπεζικός κλάδος ο οποίος τον τελευταίο καιρό εμφανίζει έντονη δραστηριότητα μετά τις ανακοινώσεις της Alpha Bank για την τιτλοποίηση ύψους 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings, όσο και με την Εθνική, η οποία προχωρά η συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.

Αν και ο Τραπεζικός κλάδος χρηματιστηριακά φαίνεται ότι είναι στα χαμηλά του η αγορά αδυνατεί αυτή την στιγμή να εκτιμήσει την ζημιά που θα έχουν από την πανδημία και την αναστολή των δανείων που ισχύει μέχρι τώρα με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός κλάδος να μην μπορεί να δώσει τις βοήθειες που χρειάζεται το χρηματιστήριο Αθηνών για να συνεχίσει πιο ψηλά και να διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε άνοδο 1,91% και έκλεισε στις 1.875,02 μονάδες ο Φουρλής με 4,88% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν η Alpha Bank και ο Μυτιληναίος με 3,84% και 3,23% αντίστοιχα ενώ με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν ο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Λάμδα, ΔΕΗ, Coca Cola, Eurobank και ΟΛΠ. Ακολούθησαν η ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ και Jumbo με άνοδο άνω του 1% με την Βιοχάλκο, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνα να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος η Τέρνα ενεργειακή με 2,74% και η Ελλάκτωρ και η Πειραιώς με 2,17% και 0,45% αντίστοιχα με την ΕΥΔΑΠ να κλείνει αμετάβλητη. Ο τζίρος ανήλθε στα 69,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 28,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Στην αγορά των κρατικών τίτλων η απόδοση του Ελληνικού δεκαετές διαμορφώνεται στο 1,07%, του επταετές στο 0,55% και του πενταετές στο 0,24% ακολουθώντας την άνοδο των Ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων όπου η απόδοση του δεκαετές Γερμανικού είναι στο -0,27% με άνοδο 3 μονάδων βάσης και του Ιταλικού και Ισπανικού στο 0,73% και 0,43% αντίστοιχα.

Απόρρητο Απόρρητο