Αρνητικό κλείσιμο για το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή γεμάτη προβλήματα συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες κατά 0,43% και στις 901,15 μονάδες με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά σε μια συνεδρίαση όπου ξεκίνησε με πέντε ώρες καθυστέρηση. 

Καθυστέρηση που προκλήθηκε έπειτα από σοβαρά τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τα οποία επιλύθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και με την ΕΧΑΕ να μην προβαίνει σε καμία επίσημη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό (σ.σ. παρά μόνο προς τα μέλη και αυτό το πρωί για την καθυστέρηση έναρξης και μετά το απόγευμα για την επανεκκίνηση), κάτι που δημιούργησε αλγεινή εντύπωση, προκαλώντας σοβαρούς προβληματισμούς για την αξιοπιστία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Αυτό που επισημαίνεται από τις χρηματιστηριακές είναι ότι τόσες ώρες διακοπής δεν έχει ξανασυμβεί, καθώς στο παρελθόν αν και υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα, η αποκατάστασή τους ήταν θέμα χρόνου.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το newmoney, τα προβλήματα σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ προκλήθηκαν λόγω αναβάθμισης από τη CISCO. Ερώτημα αποτελεί πότε ξεκίνησε η διαδικασία της αναβάθμισης, εάν έγινε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακού και , εάν όχι, γατί επιλέχθηκε η Δευτέρα. 

Σε ό,τι αφορά στη συνεδρίαση, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες κατά 0,67% και στις 2.177,63 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες κατά 0,44% και στις 1.456,66 μονάδες με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνουν με απώλειες κατά 0,67% και στις 586,40 μονάδες. Με την αγορά να βαραίνει μετά την απόφαση της Standard & Poor’s την Παρασκευή να μην προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση είναι φυσιολογικό οι επενδυτές να αναζητούν νέους καταλύτες ώστε να κρατηθεί η αγορά σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων με την ΑΜΚ της ΔΕΗ που ακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της αγοράς σε πιο υψηλά επίπεδα μιας και θα απελευθερωθεί σημαντική ρευστότητα με το 2021 να είναι χρονιά ρεκόρ σε άντληση κεφαλαίων για μετοχές και ομόλογα μιας και μετά την ΑΜΚ της ΔΕΗ ο λογαριασμός θα ανέβει στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε κάποια νέα έκπληξη που μπορεί να παρουσιαστεί.

Αφήνοντας πίσω την σημερινή προβληματική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι ξένοι αναλυτές συνεχίζουν τις εκθέσεις τους για την Ελλάδα, με τα Ελληνικά ομόλογα να μπαίνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των κρίσιμων αποφάσεων που πρέπει να λάβει η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση μετά το τέλος του PEPP. Η πλειονότητα των αναλυτών από Citi, ING, Wood, Scope Ratings και SocGen εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα βρει τρόπο να κρατήσει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση και αυτή η απόφαση θα αποτελέσει και το “κλειδί” έτσι ώστε να έρθει η επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο Τιτάνας με 1,06% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ήπια ανοδικά ο ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Aegean, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ με 3,03% και 2% αντίστοιχα με την Jumbo, Alpha Bank, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% και Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Λάμδα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν ήπια πτωτικά με την Πειραιώς, Motor Oil και Εθνική να κλείνουν αμετάβλητες.

Μέσω δύο πακέτων άλλαξε χέρια το 1,17% της Eurobank, με τη μετοχή να σημειώνει πτώση 0,37% στα 0,9120 ευρώ. Ειδικότερα, τα δύο πακέτα, 44 εκατομμυρίων τεμαχίων συνολικά, διακινήθηκαν στην τιμή των 0,92 ευρώ, και ήταν συνολικής αξίας 40,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από 25 Οκτωβρίου σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά

Technohull: Ταχύπλοα made in Greece – Πώς μπήκε σε ρότα ανάπτυξης μέσω… Γρηγόρη

Ραντεβού με την εφορία: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου (vid)