Με τον ενεργειακό και τον κατασκευαστικό κλάδο να δίνουν ισχυρά στηρίγματα στην αγορά όταν και βρέθηκε στα χαμηλά ημέρας σημειώνοντας απώλειες κατά 1,64%, αντέδρασε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,53%, στις 899,42 μονάδες, χωρίς να καταφέρει όμως να κλείσει έστω και οριακά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Παρόλο το άσχημο κλίμα στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις θέσεων μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, μεγαλώνοντας τις ανησυχίες τους ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα υποχρεώσει την Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους, αυξάνοντας τα επιτόκια και μετριάζοντας τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων, στην σημερινή συνεδρίαση η ενεργοποίηση των αγοραστών σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν διορθώσει το τελευταίο διάστημα όχι μόνο έδωσε το έναυσμα της αντίδρασης περισσότερων τίτλων, αλλά και κράτησε τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 900 μονάδων.

Πρωταγωνιστής του θετικού γυρίσματος της αγοράς η ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια από τις ενεργειακές μετοχές με την ΓΕΚ Τέρνα και την Ελλάκτωρ από τον κατασκευαστικό κλάδο να ακολουθούν όταν ο τραπεζικός κλάδος τις τελευταίες ημέρες δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει ακόμη και τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής να λειτουργούν ως αρνητικοί πρωταγωνιστές στην συνεδρίαση.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι μακροπρόθεσμα οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές. Εντούτοις, οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές έχουν αναθαρρήσει τους βραχυπρόθεσμους να προκαλούν νευρικότητα με τις κινήσεις μεγιστοποίησης του κέρδους τους. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμοι, κυρίως ξένοι, που αποτυπώνουν με τις κινήσεις τους την αβεβαιότητα που προκάλεσαν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Τεχνικά η εικόνα άλλαξε στην σημερινή συνεδρίαση για την αγορά με τον Γενικό Δείκτη να είναι αυτός που έχει δώσει από προχθές ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 919 μονάδων.

Οι επόμενες στηρίξεις στις 877 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 870, 846 – 836 και 828 – 824 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών και κλεισίματος υψηλότερα των 919, οι επόμενες αντιστάσεις στις 950 μονάδες και 1013 μονάδες. Πάντα πρώτο ζητούμενο, για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων (gap), προκειμένου να ανοιχτεί δρόμος προς τις 2366 μονάδες. Μετά την πρώτη στήριξη στις 2185, στην χτεσινή συνεδρίαση χάθηκε και η επόμενη στις 2176, δίνοντας ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2234 μονάδων.

Οι επόμενες στηρίξεις στις 2135 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2106 – 2101 και 2079 – 2070 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε κέρδη 0,43% και έκλεισε στις 2.180,45 μονάδες η ΔΕΗ με 4,07%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,3%, η ΓΕΚ Τέρνα με 2,28%, τα ΕΧΑΕ με 2,27% και η Ελλάκτωρ με 2,1% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Πειραιώς και Coca Cola να σημειώνουν κέρδη άνω του 1% ενώ η ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Alpha Bank να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος η Βιοχάλκο με 2,35%, η Eurobank με 2,21%, η Aegean με 2,17% ενώ ήπια καθοδικά έκλεισαν ο Φουρλής, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Τιτάνας με την μετοχή του Σαράντη να κλείνει αμετάβλητη. Ο τζίρος ανήλθε στα 90,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 46,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1.8 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Η ευκαιρία να γίνει ψηφιακός κόμβος η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Βitcoin: Πώς το κρυπτονόμισμα επιβαρύνει το περιβάλλον με το αποτύπωμα άνθρακα από την παραγωγή του

Ξανά στο σφυρί τα μικρά «παλάτια» του Γουλανδρή στα παλαιά Ανάκτορα