Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου με τον Γενικό δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη 0,64% στις 792,44 μονάδες, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με κέρδη 5,77%. Η μηνιαία του επίδοση μειώνει στο -1,6% τις συνολικές του απώλειες από την αρχή του έτους ενώ από τα υψηλά του έτους βρίσκεται στο -4,11%.

Η αγορά σήμερα διαφοροποιήθηκε από τις Ευρωπαϊκές αγορές που κινούνται πτωτικά. Στη συνεδρίαση η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο και με τους επενδυτές εκτός από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας να έχουν βάλει στο ραντάρ τους την αναταραχή που υπάρχει στις αγορές των ομολόγων όπου παρά την διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και την εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης, η εμφάνιση μικρών (προς το παρόν), πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αυξάνει τον αριθμό των χαρτοφυλακίων που λειτουργούν σπασμωδικά, προκαλώντας αναταράξεις σε αδύναμες αγορές, όπως είναι η Ελληνική.

Στα θετικά όμως για την Ελληνική οικονομία μπορεί να προσμετρήσει κανείς την έκθεση της Oxford Economics που βλέπει ότι το 2021 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο αδύναμη από ότι προέβλεπε πριν, δηλαδή στο 2,5% από 2,7%, αλλά το 2022 θα είναι μια ιστορική χρονιά για την οικονομία μας μιας και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη την επόμενη χρονιά είναι στο 11,5% ενώ το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω στο 183% του ΑΕΠ ( στο 175% το 2023 και στο 172% το 2024).

Αντίστοιχα η JP Morgan προβλέπει το εγχώριο ΑΕΠ στα 174 δισ. φέτος και ανάπτυξη 5% για την ελληνική οικονομία, αρκετά υψηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις και προβλέψεις, με πληθωρισμό στο 0,9%. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 6,3% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,6%, με αποτέλεσμα το χρέος να κινηθεί στο 201% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο θα είναι της τάξεως του 6,4% και η ανεργία θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, στο 16,7%.

Ακόμη η Τράπεζα προχωρά σε εναλλαγή της long θέσης (αγοράς) στα ελληνικά 7ετή έναντι των πορτογαλικών τίτλων ίδιας χρονικής διάρκειας και πλέον προτείνει η long θέση στα ελληνικά 7ετή να συνδυαστεί με μια short θέση (πώλησης) των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων δεκαετούς διάρκειας.

H Ελληνική αγορά αυτόν τον μήνα έδειξε αντοχή στην περιοχή των 770 μονάδων με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε μια στενή ζώνη 20 μονάδων μεταξύ 770 και 790 μονάδων ακόμη και στην σημερινή συνεδρίαση όπου είχε κάθε λόγο να ακολουθήσει την πτωτική πορεία των ξένων αγορών προστατεύοντας τα κομβικά σημεία στήριξης χωρίς όμως να μπορεί να κινηθεί αποφασιστικά σε πιο υψηλά επίπεδα λόγω και του χαμηλού όγκου συναλλαγών.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,93% στις 1.892,53 μονάδες και με μηνιαία κέρδη 6,19% η Jumbo με 4,45% στις δημοπρασίες έκλεισε με την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησε η Aegean με 4,17%, ενώ με άνοδο άνω του 2% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια και ακολούθησαν ήπια ανοδικά Τράπεζα Πειραιώς, Λάμδα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Εθνική Τράπεζα, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

Σε αρνητικό έδαφος η Coca Cola με 3,42% και ακολούθησε η Eurobank με 1,56% με τον Φουρλή, Τιτάνα, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν ήπια αρνητικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 85,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 38,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 883 χιλιάδες τεμάχια με μεγάλο μέρος από την συναλλακτική δραστηριότητα να οφείλεται στις κινήσεις λόγω rebalancing στους δείκτες του MSCI, παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση των δεικτών δεν είχε ελληνικό ενδιαφέρον (ο MSCI Greece Standard έχει τρεις μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo). Οι σχετικές κινήσεις έγιναν από την ανάγκη των επενδυτών να έχουν τις απαραίτητες μετοχές και σταθμίσεις στα χαρτοφυλάκια που ακολουθούν-αντιγράφουν τους δείκτες (index truck funds).

Διαβάστε ακόμα:

Επανέρχεται ο σχεδιασμός για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας