Θετικό κλείσιμο για την σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη κατά 0,51% και στις 889,59 μονάδες

Οι επενδυτές απορρόφησαν τις ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια την ημέρας με τον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο να υπεραποδίδει.

Αντίστοιχα ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,60% και στις 2.148,53 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,06% και στις 1.417,24 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη κατά 0,78% και στις 557,55 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η γενική κινητοποίηση των αγοραστών στο ταμπλό του δείκτη Υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς πρώτο ζητούμενο είναι η απομάκρυνση των βασικών δεικτών από τα πρόσφατα χαμηλά και αυτή η προσπάθεια απαιτεί βοήθειες από τα θεωρούμενα “βαριά χαρτιά”. Επιπλέον η επιμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών στα γνωστά χαμηλά επίπεδα με την συναλλακτική δραστηριότητα να μην μπορεί καν να πλησιάσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο μέσος όρος των συνεδριάσεων τον προηγούμενο μήνα αν και ο Οκτώβριος παραδοσιακά είναι ένας από τους καλούς μήνες του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Αν και οι τιμές της Ενέργειας βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και αυτή την εβδομάδα, με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, αφού αυξάνουν τον πληθωρισμό και επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και για συνέχιση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από μέρους της ΕΚΤ, επανάφεραν τη θετική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές και την ευφορία στους δείκτες.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να κινούνται επιφυλακτικά μιας και το κρίσιμο τεστ όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας θα γίνει στις αιχμές της ζήτησης που θα εμφανιστούν στην καρδιά του χειμώνα, όπου και θα δοκιμαστούν οι αντοχές του Συστήματος, αλλά και τα αντανακλαστικά της Ε.Ε., βάζοντας στο τραπέζι ένα δίλημμα αναστολής των αποφάσεων για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής Ενέργειας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι δύσκολο να εκδηλωθούν και να ευδοκιμήσουν, με το risk off να “πατιέται” συχνά πυκνά. Έτσι βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη να αναδιπλώνεται κάθε φορά που αναρριχάται σε επίπεδα που δεν μπορούν οι εξελίξεις να τα δικαιολογήσουν. Μέσα σε αυτό το ναρκοθετημένο κλίμα, το Χρηματιστήριο μπορεί να λάβει στηρίξεις από την πολύ καλή εικόνα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων του, αφού εξαιρουμένων των τραπεζών, τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς είχαν πολύ εύκολη σύγκριση λόγω των περυσινών lockdown. Βέβαια, στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι 11 από τις 25 εταιρείες εμφάνισαν άνοδο στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2019.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Jumbo με 2,44% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας, Aegean και Coca Cola να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και την Πειραιώς, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΟΤΕ να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες η Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Εθνική, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ με την ΕΧΑΕ και ΕΛΧΑ να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 30,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 12,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 20 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία: Οι νέες απολύσεις του Ερντογάν γκρεμίζουν τη λίρα και τα ομόλογα

Αμυντική συμφωνία Ελλάδα με ΗΠΑ: Έπεσαν οι υπογραφές – Οι δεσμεύσεις Μπλίνκεν (upd)

Τζιμ Ντέιβις: Ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν την αυτοκρατορία των New Balance (pics)