Μόλις τέσσερις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση στο  Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα τεχνικά προβλήματα να αναδεικνύονται σε αρνητικό «πρωταγωνιστή», διακόπτοντας οριστικά τις συναλλαγές τρεις ώρες πριν το προγραμματισμένο. Σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, το πρόωρο τέλος οφείλεται σε τεχνικούς λόγους. Εκτός λειτουργίας τέθηκε και το Χρηματιστήριο Κύπρου, καθώς οι δύο αγορές χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα διαπραγμάτευσης (OASIS).  

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας των συστημάτων διαπραγμάτευσης, η σημερινή συνεδρίαση διακόπηκε και δεν θα συνεχιστεί. Ο υπολογισμός της τιμής κλεισίματος των Χρηματοπιστωτικών Μέσων που διαπραγματεύονται στις αγορές του ΧΑ θα γίνει στις 17:20 και οι μετασυναλλακτικές διαδικασίες θα διεξαχθούν κανονικά» ανέφερε σε ενημέρωσή της η διοίκηση της ΕΧΑΕ. 

Έως τη στιγμή της διακοπής των συναλλαγών (14.26), ο Γενικός Δείκτης σημείωνε επιφυλακτική άνοδο κατά 0,67% και διαμορφωνόταν στις 834,91 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (829,34 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθοριζόταν σε 11 μονάδες (από 828,18 έως 839,87 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται στα 27,1 εκατομμύρια ευρώ.  

Μερική… αντίδραση από τους αγοραστές

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά το πρόωρο «τέλος», κατάφερε να αντιδράσει εν μέρει στο πλήγμα της Δευτέρας (-1,83%), καθώς οι επενδυτές βρήκαν αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες στις υπερ-πουλημένες μετοχές του ταμπλό. Την ίδια ώρα, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου προσέφεραν πολύτιμες «ανάσες», βελτιώνοντας κάπως την ψυχολογία της αγοράς.  

Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, το μεσο-μακροπρόθεσμο περιβάλλον παραμένει εξόχως ανησυχητικό. Την Πέμπτη, χαρακτηριστικά, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 0,5%), με στόχο την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.  

Όμως, τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Και τα προβλήματα για την οικονομία δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο ρωσο-ευρωπαϊκός «πόλεμος» για το φυσικό αέριο έχουν φέρει την Ευρωζώνη στο χείλος της ύφεσης, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια σημαντική επιδείνωση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023.  

Μέσα σ΄ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πολιτικό ρίσκο, με τη δημόσια συζήτηση να στρέφεται στο τι μέλλει γενέσθαι μετά τις κάλπες του 2023. Κι αυτό, διότι μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ -μέχρι πρότινος το επικρατέστερο σενάριο- θεωρείται πλέον ανέφικτη, μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.  

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται εύλογα στις αγορές κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας να βρίσκεται σταθερά άνω του ψυχολογικού ορίου του 4% (σήμερα κυμαίνεται στο 4,152%) και τα spreads, δηλαδή η απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού 10ετούς, να ξεπερνάει τις 250 μονάδες βάσης.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,41% και τις 415 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,81%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,29% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,06%. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones συνεχίζει την καθοδική κίνηση, χάνοντας τουλάχιστον 100 μονάδες. 

Όσον αφορά τις αγορές πετρελαίου, οι τιμές κινούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, «εξουδετερώνοντας» τα ισχυρά κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση, μετά τη σκόπιμη μείωση της παραγωγής των κρατών του OPEC+. Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια Brent μειώνονται στο -2,19% και τα 93,57 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σχεδόν σταθερή στα 1.720 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης 

Ο εκλογικός νόμος, η μάχη Ελλάκτωρ-Grimaldi και το σφυρί του Πύργου Αθηνών 

Βόμβα από την Equinor: Margin calls $1,5 τρισ. απειλούν με κατάρρευση την αγορά ενέργειας

Hunger Games στη Wall Street: Τι συμβαίνει με τους junior τραπεζίτες;